FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande nije usamljen u kritikama proračunskog pakta

Autor: dmus
BRUXELLES, 28. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Elisabeth Guigou, bivša francuska ministrica i savjetnica za europske poslove socijalističkog kandidata na francuskim izborima Francoisa Hollandea upozorila je kako on nije usamljen u kritikama proračunskog pakta u Europi i da njegova stajališta dijele čak i "konzervativci".

"Bude li Hollande izabran za francuskog predsjednika 6. svibnja, to će stvoriti novu situaciju u Europskom vijeću, u kojoj će progovoriti mnogi koji se dosad nisu usuđivali pričati, uključujući i pripadnike konzervativnih (europskih) vlada", rekla je Guigou u izjavi za novinare.

Napomenula je kako Hollandeovu želju da "prioritet da potpori rastu dijele ugledni članovi Europske komisije", ocijenivši da "bez europskog plana potpore,.. zemlje neće moći ostvariti nužan gospodarski rast".

"Bez rasta nemamo nikakvih izgleda ispoštovati proračunsku disciplinu koju su odredila ne samo pravila iz Maastrichta nego i dodatne mjere koje su postupno uvodili Pakt za stabilnost ili sporazum 25-orice iz ožujka", dodala je.

Glede Hollandeova prijedloga da se o tom sporazumu ponovno pregovara, koji je desnica kritizirala, Guigou je napomenula kako je tom tekstu, u kojem se riječ "rast" spominje samo dvaput, moguće "dodati ciljeve". "Tom se sporazumu može dodati protokol", kojim bi se omogućilo da svaka država uvede neke svoje mjere, dodala je.

"U raspravama o tom prijedlogu, Francois Hollande nema namjeru zaobići naše druge europske partnere, kao što je to bio slučaj posljednjih godina... Važno je da Francuska i Njemačka mogu dati poticaj, ali ne i dominirati u odnosu na sve ostale", kazala je Guigou.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙