FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Hakerska skupina Anonymous najavila je da će 31. ožujka tisuće njezinih pripadnika srušiti cijeli internet, prenose u srijedu mediji. Operacija Blackout trebala bi biti provedena simultanim napadima hakera na DNS servere koji pretvaraju internetske adrese u numeričke IP adrese koje računala prepoznaju. DNS u načelu osigurava da se spojite na odgovarajuću stranicu pošto unesete web adresu u tražilicu. Riječ je o telefonskom imeniku interneta, a kad bi se spriječio pristup imeniku internet bi postao neupotrebljiv, piše BBC. Pozivajući se na izjave stručnjaka, BBC navodi da bi najavljeni napad na internet mogao uspjeti ako bi se DNS serveri zagušili velikim brojem lažnih zahtjeva pa ne bi mogli odgovoriti na legitimne. Anonymous je neformalna decentralizirana skupina anonimnih hakera, pripadnika raznih internetskih subkultura koje se načelno zauzimaju za slobodu interneta, te protiv cenzure i naplaćivanja sadržaja. Posljednjih tjedana skupina Anonymous proslavila se nizom akcija među kojima i rušenjem stranica Vatikana i hakiranjem više od pet milijuna e-mailova Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija predložila je u srijedu uspostavu Europskog centra za borbu protiv internetskog kriminala kako bi se zaštitili europski građani i poslovni sektor od te vrste prijevara, objavljeno je u Bruxellesu. Centar bi djelovao u okviru europskog policijskog ureda, Europola, u Den Haagu, bio bi ključno mjesto borbe protiv cyber kriminala te bi se fokusirao na ilegalne online aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina, posebno onih koje ciljaju na velike profite, poput prijevara koje uključuju kreditne kartice ili bankovne dokumente. Stručnjaci EU-a također bi radili na spriječavanju cyber kriminala čiji su cilj internet bankarstvo i kupovina internetom čime bi se povećalo povjerenje potrošača. Jedan od fokusa europskog centra je i zaštita profila na društvenim mrežama te borba protiv krađe identiteta. Također, centar bi se borio i protiv seksualnog iskorištavanja djece i cyber napada koji gađaju važnu infrastrukturu i informacijske sustave Unije. "Milijuni Europljana koriste internet za bankarstvo, kupovinu ili planiranje praznika, ili za kontakt s obitelji i prijateljima preko društvenih mreža. Međutim, kako raste 'online' dio naših svakodnevnih života, organizirani kriminal slijedi taj rast", rekla je povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, dodajući da će novi centar pomoći da internet bude "slobodan, otvoren i siguran".

BAGDAD - Arapski ministri vanjskih poslova sastali su se u srijedu i razgovaraju o tome kako primijeniti plan za Siriju koji koji ima potporu Ujedinjenih naroda, sad kad je sirijski predsjednik Bašar al-Asad pristao na prijedlog koji traži prekid nasilja, ali ne inzistira na Asadovu odlasku. Očekuje se da arapski čelnici u Bagdadu na summitu Arapske lige prihvate plan posebnoga izaslanika Lige i UN-a Kofija Annana koji u šest točaka traži prekid vatre i politički dijalog, a Irak ga opisuje kao "posljednju priliku" za Siriju. Annanov prijedlog najnoviji je pokušaj da prestane nasilje koje traje već više od godine dana jer Asad vojskom u gradovima guši prosvjede protiv svoje 12-godišnje vladavine. "Sirijsko prihvaćanje toga plana veoma je važan korak", rekao je irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari u Bagdadu. "To je posljednja prilika za Siriju i mora se primijeniti na terenu". Zebari je najavio da će ministri Arapske lige razgovarati o Annanovu planu i o mogućnosti njegove primjene. Arapska je liga lani suspendirala Siriju i već je od Asada tražila da se povuče i omogući razgovore. No članice Lige podijeljene su oko pristupa sve žešćem nasilju koje bi moglo ugroziti i cijelu etnički i vjerski kompleksnu regiju.

LONDON - Baklja još gori na Totalovoj naftnoj platformi u Sjevernom moru evakuiranoj u nedjelju zbog istjecanja plina, rekao je u srijedu predstavnik francuske grupe, a stručnjaci procjenjuju koliko je velika opasnost od eksplozije. "Baklja gori što je uobičajeno na platformama", rekao je glasnogovornik kompanije Brian O'Neill bez drugih pojedinosti, no Totalov direktor zadužen za zdravlje, sigurnost i okoliš David Hainsworth, priznao je u srijedu da postoji opasnost od eksplozije. "Plin je zapaljiv, a električna opskrba prekinuta je na platformi kako bi se smanjila opasnost od iskrenja, no očito je da rizik postoji", i on je "malen, ali ipak postoji". Međutim, "vjetar tjera plinski oblak u smjeru suprotnom od baklje" i prema vremenskoj prognozi tako će biti u idućih pet do šest dana te će stručnjaci "razmatrati različite opcije kako bi ugasili baklju", rekao je. Stručnjak za onečišćenje mora, Martin Preston iz Liverppola "iznenađen" je što baklja još gori i kaže "Kada zatvorite malu plinsku bocu za kampiranje, plament gori nekoliko trenutaka, a zatim se ugasi. Čovjek bi očekivao da se i ovde dogodi slično", rekao je za BBC. Radi se o vrlo zapaljivoj i toksičnoj supstanci i to pitanje valja rješavati "s krajnjim oprezom", rekao je pak Simon Boxall, oceanograf sa sveučilišta u Southamptonu. Total je priznao da je "to najveći incident" koji je grupa imala u Sjevernom moru u zadnjih deset godina.

ZAGREB - Bivšem njemačkom ministru vanjskih poslova Hans-Dietrichu Genscheru u utorak je u Bonnu operiran srčan zalistak, javljaju u srijedu njemački mediji, ne navodeći u kakvom se stanju Genscher nakon operacije nalazi. Genscher je krajem veljače proveo nekoliko dana na klinici u Bonnu, a nakon toga je pušten kući gdje se pripremao za operaciju. Bild piše da bivši šef njemačke diplomacije već godinama ima problema sa srcem, preživo je tri infarkta, a više je puta morao biti hospitaliziran zbog teških poremaćaja srčanog ritma. Genscher je od 1974. do 1992. bio njemački ministar vanjskih poslova i vicekancelar, te je odigrao jednu od ključnih uloga u međunarodnom priznanju Hrvatske.

BEOGRAD - Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako vjeruje da će većina zemalja članica Ujedinjenih naroda (UN) poduprijeti njegovu kandidaturu za mjesto predsjedatelja Opće skupštine UN-a, prenose u srijedu beogradski mediji. U izjavi iz New Yorka koju prenose mediji Jeremić ističe kako vjeruje da bi od njegova izbora na tu dužnost koristi imali i susjedi Srbije te da bi uspjeh njega kao srbijanskog kandidata bio afirmativan i za Srbiju i za zemlje zapadnog Balkana. Srbija se je, kako je rekao, braneći svoju teritorijalnu cjelovitost tijekom proteklih godina, morala suprotstaviti pojedinim vrlo moćnim državama, ali, dodao je, i one danas poštuju Srbiju. Srbijanski ministar vanjskih poslova boravi u sjedištu UN-a gdje će se ovoga tjedna sastati s diplomatskim predstavnicima karipskih država i država članica Pokreta nesvrstanih. Službeni Beograd je potkraj siječnja podnio Jeremićevu kandidaturu za mjesto predsjednika Opće skupštine UN-a, a Jeremiću je navodno zasad jedina protukandidatkinja litavska veleposlanica pri UN-u Dalia Leinarte. O tome će se odlučivati potkraj svibnja i početkom lipnja, a jednogodišnji mandat novog predsjednika Opće skupštine UN-a počinje u rujnu godišnjom skupnom sjednicom u New Yorku.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić poslao je Jean-Claudeu Antonettiju, predsjedatelju sudskog vijeća u postupku protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, pismo u kojem se izražava spremnost srbijanske vlade da u najkraćem roku sudu pruži jamstvo za privremeno puštanje Šešelja na slobodu, prenose u srijedu beogradski mediji baveći se mogućim utjecajem njegova puštanja na izbore u Srbiji. U razgovoru za beogradski dnevnik "Danas" Ljajić kaže kako je raspravno vijeće Haaškoga suda u petak odbilo Šešeljev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu jer "nema jamstva države" da će se Šešelj vratiti u Haag na izricanje presude. "Spremni smo dati jamstva za Šešelja ako je to razlog da ne bude pušten na slobodu. Njegovo zdravstveno stanje je loše i zabrinuti smo zbog toga. Šešelj nikada nije tražio jamstva od države, a ovo je prvi put da je on u svojoj završnoj riječi tražio ukidanje pritvora. To je pozadina ovog slučaja. Ne želimo biti odgovorni što Šešelju nije ukinut pritvor", objašnjava Ljajić. Predstavnici države, po njegovim riječima, nisu kontaktirali sa Šešeljem jer on to odbija, ali su u stalnoj vezi s njegovim pravnim timom.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙