FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 26. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30:

SEUL

Susret na vrhu o nuklearnoj sigurnosti na kojem sudjeluje pedeset troje predsjednika država, među kojima i američki Barack Obama, počeo je u ponedjeljak u Seulu u ozračju napetosti sa Sjevernom Korejom koja planira lansirati raketu u svemir usprkos međunarodnim osudama. Uz predstavnike 53 zemalja, na summitu sudjeluje i Interpol i još tri međunarodne organizacije. Summit je službeno počeo radnom večerom na kojoj je domaćin bio južokorejski predsjednik Lee Myung-bak. Summit u Washingtonu organiziran je kako bi se spriječilo da plutonij i visokoobogaćen uranij (UHE) dođu u ruke terorista. Više zemalja, među kojima Kazahstan, Meksiko i Ukrajina, pohranili su svoj nuklearni materijal na sigurno mjesto.

SEUL

Kineski predsjednik Hu Jintao izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje tijekom razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom, izjavio je jedan američki dužnosnik. Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je novinarima da je pitanje Sjeverne Koreje bilo jedno od prvih o kojima su razgovarala dvojica predsjednika na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti u Seulu. Obama je u ponedjeljak u Seulu pozvao Pjongjang, koji planira lansirati raketu dugog dometa, da obuzda nuklearne ambicije, istaknuvši da će se u suprotnom suočiti sa međunarodnom izolacijom. Obama je kineskom kolegi rekao da je SAD otvoren za pokretanje dijaloga sa Sjevernom Korejom, ali samo ako ona bude poštovala svoje međunarodne obveze, kazao je Rhodes.

PEKING

Kina podržava napore posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana za nalaženje rješenja sirijske krize, priopćio je Peking u ponedjeljak uoči Annanovog posjeta. Annan će tijekom posjeta Kini u utorak i srijedu pokušati dobiti potporu za svoj plan okončanja nasilja u Siriji. On će u utorak iznijeti svoj plan kineskim čelnicima nakon što mu je u Rusiji predsjednik Dmitrij Medvedev dao punu potporu Moskve. Annan je tijekom nedavnog posjeta Damasku predložio da se zaustavi nasilje pod nadzorom UN-a, povuku vladine snage i teško naoružanje iz gradova u kojima se održavaju prosvjedi, uvede svakodnevni dvosatni prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i osigura pristup svim ugroženim područjima. Osim toga, Annan je zatražio da se oslobode svi koji su uhićeni u posljednjih godinu dana sukoba u kojima je, prema podacima UN-a, ubijeno više od 8.000 ljudi.

DUŠANBE

Sjedinjene Države i NATO moraju se što je brže moguće povući iz Afganistana, rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak na konferenciji o regionalnoj sigurnosti u Dušanbeu zbog čega je američko izaslanstvo napustilo skup. "NATO i SAD moraju promijeniti politiku jer prošlo je vrijeme u kojem su oni mogli diktirati uvjete svijetu. Želimo da strane postrojbe napuste Afganistan što je brže moguće", rekao je Ahmadinedžad te poručio "Nazočnost američkih i NATO-ovih vojnika uzrok je svih nevolja u Afganistanu. Skup u Dušanbeu sazvan je na temu jačanja suradnje u obnovi Afganistana.

MOSKVA

Bivši direktor lokalnog KGB-a u Južnoj Osetiji vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora koji su se u nedjelju održali na području te pobunjene gruzijske republike koju podupire Rusija, izvijestilo je izborno povjerenstvo, a prenijele su ruske agencije. Leonid Tibilov (60) dobiva 42,48 posto glasova u prvom krugu izbora na tom omanjem teritoriju uz rusku granicu na Kavkazu, dodaje povjerenstvo. Tibilov koji je u sovjetsko vrijeme polazio KGB-ovu školu u Minsku i ima čin generala, bio je 1990-ih ministar za državnu sigurnost Južne Osetije. Njegov glavni suparnik David Sanakojev (35), povjerenik za ljudska prava u toj malenoj republici, osvaja 24,58 posto, po podacima povjerenstva. Gruzija je osudila izbore a nije ih priznala ni međunarodna zajednica, osim Rusije i nekolicine zemalja Latinske Amerike i Pacifika koje su priznale neovisnost Južne Osetije nakon kratkog rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008.

MOSTAR

Županijski, Hercegovačko-neretvanski sud sa sjedištem u Mostaru proglasio je krivim i nepravomoćno osudio na dvije godine zatvora bivšeg pripadnika Službe sigurnosti Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Miroslava Raguža zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim bošnjačkim civilima i vojnicima na području Stoca. Predsjedavatelj Sudskoga vijeća Hamo Kebo rekao je da je tijekom sudskog postupka utvrđeno kako Raguž, koji je bio pomoćnik zapovjednika Službe sigurnosti (SIS) HVO-a u brigadi "Knez Domagoj", nije spriječio tjelesno zlostavljanje prigodom ispitivanja zatočenih bošnjačkih civila i vojnika te da nije osobno sudjelovao u tome. Dodao je da mu je izrečena minimalna kazna jer je kao pomoćnik zapovjednika SIS-a imao ograničen utjecaj.

SILIVRI

Bivši čelnik turskih oružanih snaga optužen za terorizam stisnutom šakom i mahanjem pozdravio je svoje pristaše u ponedjeljak na povijesnom suđenju koje se smatra indikatorom slabljenja moći vojske koja je nekada u Turskoj bila i iznad političkih čelnika. General Ilker Basbug, načelnik stožera vojske od 2008 do 2010., razmijenio je pozdrave s bivšim kolegama tijekom kratke stanke suđenja. Optužbe zadiru u posebno osjetljivo područje za Tursku koja je proživjela tri državna udara u drugoj polovici 20. stoljeća. Basbug je optužen da je vodio tajnu mrežu "Ergenekon" koja stoji iza niza navodnih zavjera protiv vlade premijera Tayyipa Erdogana. Ergenekon se optužuje da je planirao kampanje dezinformiranja, bombaških napada i ubojstava kako bi širio paniku i izazvao vojni udar u zemlji.

JERUZALEM

Izrael je priopćio u ponedjeljak da je prekinuo kontakte s Vijećem UN-a za ljudska prava nakon što je to tijelo prošlog tjedna pokrenulo međunarodnu istragu židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Ta odluka, koju je objavio glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, znači da istražnom timu neće biti dopušten dolazak na Zapadnu obalu niti u Izrael, rekao je glasnogovornik Yigal Palmor. Ovo je prvi put da se osniva takvo povjerenstvo. Međunarodna zajednica smatra židovska naselja nezakonitim. Više od 310.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali i više od 200.000 u židovskim četvrtima u istočnom Jeruzalemu koji je okupiran i 1967. pripojen Izraelu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙