FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kubanci iz zemlje i svijeta mole zajedno u katedrali u Havani

Autor: vrad
HAVANA, 28. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Kubanci iz Miamija i Havane, sa "suprotnih strana" floridskog tjesnaca, ali i različitih političkih opredjeljenja, okupili su se u utorak na misi u katedrali u Havani koju je predvodio papa Benedikt XVI.

S hodočasničkim šalovima oko vrata Kubanci i Kubanke iz Miamija stigli su iz Santiaga de Cuba, s drugog kraja otoka, gdje su u ponedjeljak sudjelovali na prvoj od dviju misa koje papa Benedikt XVI. slavi tijekom svog pohoda Kubi.

Nadbiskup Miamija Thomas Wenski koncelebrirao je na misi u katedrali, uz dvojicu kubanskih biskupa koji žive u Americi, Felipea Esteveza iz San Agustina, na Floridi i Octavia Cisnerosa iz Brooklyna, u New Yorku.

"U ovim trenutcima želimo da svi Kubanci nauče biti braća, da u tom bratstvu prepoznaju svoju različitost te da spoznaju kako ta različitost ne smije biti uzrok podjela u narodu koji je i dalje jedan i jedinstven", rekao je Wenski novinarima uoči početka mise.

Više od milijun i pol Kubanaca i njihovih potomaka živi u Sjedinjenim Državama kamo su se doseljavali u različitim razdobljima kubanske revolucije. Florida je danas središte protivnika režima Fidela Castra, ali ondje žive i brojni Kubanci kojima je stalo da očuvaju dobre odnose s rodbinom koja je ostala na Kubi.

Posjet Benedikta XVI. ima službeno dva cilja: pomiriti Kubance među sobom i potaknuti novu evangelizaciju otoka gdje se tek 10 posto od 11,2 milijuna stanovnika izjašnjavaju kao katolici.

"Crkva je uvijek radila na pomirbi i na evangelizaciji", rekao je za agenciju France Presse predstavnik oporbe iz redova katolika Oswaldo Paya koji danas predvodi Kršćanski pokret za oslobođenje, u ilegali.

"Papa je donio poruku ljubavi i nade koja odudara od okružja u kojemu živimo, okružja terora i zatvaranja", istaknuo je.

Zbog dolaska više stotina "američkih" hodočasnika na Kubu protivnici Fidela Castra u egzilu oštro su kritizirali nadbiskupiju u Miamiju i mons. Wenskog.

No "kubanski narod, ovdje i u Miamiju, sada se bolje upoznao s odvažnim nastojanjima Crkve na Kubi da bude kvasac evanđeoske nade", istaknuo je nadbiskup.

"Ovaj posjet potiče veliku nadu u Miamiju i Kubanci s kojima sam došao doživjeli su nezaboravno iskustvo sreće kubanskog naroda zbog dolaska Svetog Oca", rekao je, dobro raspoložen.

(Hina) xvrad yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙