FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Čarobnjak iz Oza" premijerno u Zagrebačkom kazalištu lultaka

Autor: agrb
ZAGREB, 24. ožujka 2012. (Hina) - Predstava "Čarobnjak iz Oza", jedan od najvećih klasika književnosti za djecu kojega je proslavio istoimeni film iz 1939. godine, premijerno će se izvesti večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL), u režiji Joška Juvančića.

Djeci omiljena priča o djevojčici Dorothy koju zajedno s psićem Totom tornado odnese u čarobnu zemlju Oz, najčešće se povezuje uz slavni filmski mjuzikl s Judy Garland u glavnoj ulozi, no manje je poznato da ga je L. Frank Baum, glumac i dramatičar, ubrzo nakon što je 1900. objavio taj svoj roman, sam dramatizirao i uprizorio ga kao mjuzikl.

Zagrebačko lutkarsko uprizorenje zato je svojevrstan povratak Oza na kazalište daske, koje će potaknuti male gledatelje da sami pokušavaju odgovoriti na pitanja koja ono postavlja, što nas čini hrabrima i osjećajnima te je li najljepše kod kuće ili u zemlji čudesa, stoji u najavi ZKL-a.

Suvremena, lutkarska interpretacija Joška Juvančića neopterećeno pristupa materijalu, vraćajući priču njezinim bajkovitim korijenima i istražujući izražajne mogućnosti lutke koja s lakoćom dočarava šaroliku paletu likova i krajolika u fantastičnoj zemlji Oz, od patuljastih Njupača, dobrih i zlih vještica, letećih majmuna do nezaboravnog Oza, dodaje se.

Predstavu je dramatizirao Igor Mrduljaš, a namijenjena je djeci između pet i deset godina. Kreatorica lutaka, scene i kostima je Vesna Balabanić, glazbu potpisuje Mate Matišić, a oblikovanje svjetla Igor Matijevac.

Glume Marina Kostelac, Željko Šestić, Branko Smiljanić, Anđelko Petric, Andrea Baković, Katarina Perica, Đuro Roić, Pero Juričić, Žarko Savić, Matilda Sorić, Siniša Miletić.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙