FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođena rasprava o UPU Staro Trnje

Autor: dber
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Sjednicu Odbora za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine danas je obilježila rasprava o prijedlogu odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU) Staro Trnje, Savica za zonu Prisavlje-Ulica V.Ruždjaka, planirana Strojarska, a budući da su se pojavile i neke nejasnoće, Odbor je predložio Gradskoj skupštini da do slijedeće sjednice odgodi raspravu o tom planu.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje objasnili su da se tim UPU-om štiti identitet i struktura Starog Trnja kao i vizure Mosta slobode i s time su se isprva složili predstavnici građana, koji su se izjasnili da predstavljaju 85 posto vlasnika zamljišta na Starom Trnju.

"Ne želimo odlučivati o tuđim parcelama, nego želimo živjeti kulturno, u urbaniziranom području", rekla je predstavnica građana Milica Mirić, kojoj je, kao i ostalima, predsjednica Odbora Dinka Pavelić omogućila da sudjeluju u raspravi.

Zvane Brumnić (SDP) rekao je kako nema ništa protiv UPU-a, ali je i pitao predstavnike građana znaju li da će se po tom planu vjerojatno realizirati samo obodi uz postojeće prometnice gdje je predviđena gradnja do osam etaža, dok bi središte Starog Trnja ostalo netaknuto budući da nema investitora koji bi srušio jedan četvorni metar stana da bi dobio dva, napominjući kako je isplativa tek računica u kojoj su ti odnosi jedan prema pet ili jedan prema šest, kao što se to pokazalo na Marinovki.

Nezavisna gradska zastupnica Vera Šimek Petrinjak dodala je pak kako urbana rekonstrukcija ne mora nužno značiti rušenje i građenje nego i dogradnju te da nema ništa protiv donošenja UPU-a ako se konačno postigao dogovor o tome i sa stanovnicima Trnja, a predsjednica Odbora Dinka Pavelić (nezavisna) upozorila je predstavnike građana kako je mogući scenariji da sami sebi obezvrijede zemljište.

Predstavnici građana na to su odgovorili kako jesu za donošenje UPU-a "koji je načelno dobar" jer su već umorni od stalnih odgađanja budući da je to već već treći plan u zadnjih sedam godina, ali i da imaju primjedbu jer žele povećanje katnost na šest etaža što bi im, smatraju, moglo biti omogućeno izradom detaljnih planova uređenja (DPU) .

Predstavnik vijeća gradske četvrti Trnja, Krešo Končić, izvijestio je da je to vijeće jednoglasno prihvatilo UPU, ali i predlaže da se kod prve izmjene Generalnog urbanističkog plana planirani Most Bundek izmjesti za 50 metara, kao i izmještanje trase Prisavlja malo južnije. Po njemu, UPU Staro Trnje donio bi tisuću četvornih metara stambenog prostora za postojećih 100, odnosno dvije tisuće stanova na postojećih 400.

"Nije račun nešto na čemu se radi urbanizam", rekao je predstavnik izrađivača plana Ivica Fanjek napominjući da bi se u tom slučaju, s povećanjem broja stanovnika, morali podvostručiti postojeći sadržaji: škole, dječji vrtići, igrališta i parkovi.

Odbor za prostorno uređenje je, nakon stanke, zaključio je kako će Gradskoj skupštini predložiti odgodu rasprave o tom UPU-u dok se ne dostavi analiza provedbe detaljnih planova uređenja i simulacija troškova komasacije te kako bi i predstavnici građana mogli izvijestiti vlasnike zemljišta na iznesena upozorenja i konačno odlučiti jesu li ili ne za predloženi UPU Staro Trnje.

Članovi odbora jednoglasno su prihvatili izmjene odluke o izradbi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba kojima bi se, uz ostalo, rok za odlaganje otpada na odlagalištu Jakuševac produžio do 2015., a odgodili su raspravu o prijedlogu odluke o građevinskom zemljištu zbog dodatnog usuglašavanja oko prijedloga i amandmana, kao i nekoliko drugih odluka.

Odbili su izmjenu odluke o komunalnom redu, po kojoj bi se kažnjavali maloljetnici za nošenje i konzumiranje alkohola na javnim površinama, jer taj prijedlog smatraju apsurdnim.

"Zakleti sam antialkoholičar, ali zar je loše ako se, primjerice, u Hyde parku ljudi 'izvale' na travu i popiju pivo, čašu vina ili sok?", upitao je Dragan Korolija-Marinić (SDP).

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙