FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnik Pavasović Visković najavio tužbu protiv "Jutarnjeg lista"

Autor: amat
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Ljubo Pavasović Visković najavio je tužbu protiv "Jutarnjeg lista" u kojem ga se neposredno povezuje sa smrću bivšeg pripadnika specijalne policije Igorom Benetom, jednim od troje optuženika za ratni zločin u selu Gruborima koji je u travnju prošle godine pronađen obješen u šumi pored Otišića na zadarskom području.

Policija je Benetin identitet utvrdila tek krajem studenoga prošle godine. Iako je po službenoj verziji riječ o samoubojstvu, u javnosti su se pojavila nagađanja da je Beneta ubijen kako ne bi svjedočio protiv ostale dvojice optuženika Bože Krajine i prvooptuženoga Frane Drlje, kojega na suđenju za ubojstva srpskih civila nakon akcije "Oluje" zastupa Ljubo Pavasović Visković.

Nagađanja da je Drljin odvjetnik sudjelovao u prikrivanju istine o Benetovoj smrti, odnosno "konstrukciji mita" o samoubojstvu te da je bio jedna od posljednjih osoba s kojom se Beneta prije nestanka družio "Jutarnji list" je objavio prije nekoliko dana, a danas je taj dnevnik objavio i fotografiju obješenoga Benete za koju tvrdi kako dokazuje da je ubijen. Fotografiju je prvi objavio tjednik "Aktual".

Nazivajući tvrdnje "Jutarnjeg lista" suludim konstrukcijama, zagrebački odvjetnik najavio je tužbu protiv tog dnevnika, to više što prije objave nitko iz lista od njega nije zatražio komentar zanemarujući pritom novinarsko pravilo "druge strane".

"Odbacujem sve navedene špekulacije", rekao je Pavasović Visković, dodajući da se s pokojnim Benetom sastao samo jedanput, i to zbog dogovaranja strategije obrane.

To što je objavljena fotografija obješenog Benete danas je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, ističući da Kodeks časti i Publicistička načela propisuju etičnost izvještavanja o žrtvama te suzdržavanje od senzacionalizma u pisanju o tragedijama.

Mediji pišu da je Unutarnja kontrola MUP-a počela provjeravati policijsko postupanje vezano uz utvrđivanje okolnosti u kojima je umro Beneta.

Ratni zločin u Gruborima i ubojstvo šestero srpskih civila jedna je od točaka optužnice protiv generala Mladena Markača kojemu se u Den Haagu sudi zajedno s generalom Antom Gotovinom.

(Hina) xam yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙