FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Izazovi samoregulacije medija" na kojoj je upozoreno na važnost izgradnje profesionalnih novinskih standarda te razvijanja etičnosti, odgovornosti i vjerodostojnosti medija, održana je sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu. Konferenciji koju su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatsko vijeće za medije te Zaklada "Konrad Adenauer" nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack, predsjednik HND-a Zdenko Duka, predsjednica Hrvatskog vijeća za medije Sanja Mikleušević Pavić te predstavnici Njemačkog vijeća za medije, Međunarodnog udruženja vijeća za medije. Predsjednik Josipović istaknuo je kako je samoregulacija medija metoda kontrole profesinalnog rada, koja je u najvećoj mjeri prihvatljiva demokratskom društvu. Oni mediji koji nisu imali visoke profesionalne standarde nisu ni imali uspjeha na tržištu, dodao je. Ukazavši na važnost promoviranja javnog interesa i u javnim i privatnim medijima, Josipović je ocijenio da promoviranje javnog interesa kroz javne medije ima dodatnu dimenziju, a profit ne smije biti njihova glavna značajka, pa tako ni, primjerice Hrvatske radio-televizije (HRT). Josipović je upozorio i na važnost transparentnosti vlasništva medija, jer su bez toga iluzija svi postulati o profesionalnosti i kvaliteti medija. "Nema slobode medija, poštenog i kvalitetnog novinarstva bez transparentnosti vlasništva", istaknuo je Josipović dodavši kako to stajalište u nekim krugovima ne nailazi na pozitivne reakcije. Na važnost pitanja vlasništva u medijima upozorila je i predsjednica Vijeća za medije Sanja Mikleušević Pavić. Kako bi novinari mogli biti slobodni, uz Zakon o medijima trebaju se znati i pravi vlasnici medija. Hrvatska ima iskustvo ne samo netransparentnog vlasništva, nego i ovladavanja javnim prostorom putem trgovanja medijima", kazala je Mikleušević Pavić. Stoga će Vijeće za medije štititi interese čitatelja, gledatelja i slušatelja tiskanih medija i portala te novinare od cenzure, pritisaka i ucjena, naglasila je. Na loše stanje u javnim i privatnim medijima upozorio je i predsjednik HND-a Duka, napominjući kako bi Hrvatsko vijeće za medije, osim poboljšanja medijske etike, moglo pridonijeti i poboljšanju situacije u medijima. "Nismo zadovoljni s javnim televizijskim servisom, a to je prije svega problem kadrovske politike i loše organizacije na HRT-u jer su možda najjači urednici i novinari nedovoljno dobro iskorišteni", ocijenio je Duka. Važnost slobode i regulacije u medijima naglasila je i Pack upozorivši na probleme zlouporabe slobode mišljenja i etike u novinarstvu u mnogim zemljama, a posebice u novim demokracijama.

LOKVE - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić boravila je jučer u Lokvama gdje je upoznata s projektom Lujzijana, kojim se nastoji iskoristiti kulturno-povijesna i prirodna baština Gorskog kotara a posebno lokvarskog kraja u turističkoj ponudi. Kako je rečeno na večerašnjoj tribini pod nazivom "Kulturno-povijesni resursi Lujzijane kao poticaj razvoju turizma Lokava i Gorskog kotara", polazište projekta Lujzijana je istoimena cesta koja je sagrađena početkom 19. stoljeća između Rijeke i Karlovca. Kako ta povijesno turistička cesta prolazi kroz Lokve, planirano je da se dio trase Lujzijane opremi turistički i predstavi kao nova turistička atrakcija. Elementi kulturno-povijesne baštine koji se mogu uklopiti u projekt su pećina Bukovac kod Lokava, potom kasnoantički limes kod Prezida, frankopanski kašteli, brojne crkve te tradicijska goranska kultura, kazao je predsjednik Udruge Lujzijana Miren Androić. U projekt se uključila i slovenska općina Kočevje te je prijavljen za europski IPA fond. Ministrica Zlatar Violić ocijenila je projekt vrlo zanimljivim te potencijalno komercijalnim. Njegova vrijednost je što se tu mogu organizirati jednodnevni izleti za turiste koji se odmaraju u bliskim odredištima Kvarnera, kazala je. Ministrica je ponudila administrativnu i organizacijsku pomoć Ministarstva nositeljima projekta, udruzi Lujzijana. Ministrica kulture Zlatar Violić također je istaknula važnost kulturne i prirodne baštine Gorskog kotara.

ZAGREB - Dokumentarni film "Kralj" Dejana Aćimovića, sportska i životna priča o Darku Kralju, hrvatskom paraolimpijcu i svjetskom rekorderu u bacanju kugle, premijerno je prikazan sinoć u Cinestaru Novi Zagreb, u nazočnosti brojnih osoba iz hrvatskog kulturnog i javnog života. S obitelji sportaša Darka Kralja i njegovim najbližim suradnicima prije početka premijerne projekcije u kraćem razgovoru zadržao se hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a na premijeri su bili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar branitelja Predrag Matić. Kroz svakodnevicu tog uspješnog hrvatskog sportaša, njegov život s obitelji, treninge, odlaske kod fizioterapeuta i druženje s prijateljima, film svjedoči o nepokolebljivom i snažnom duhu čovjeka koji se, unatoč mnogim životnim nedaćama, nije prepustio depresiji već postigao rezultate čiji značaj nadmašuje i one sportaša bez posebnih potreba. Od mnogih Kraljevih osvojenih medalja 'najsjajnija' je ona s Paraolimpijskih igara 2008. u Pekingu kada je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Ondje ga je zamijetio redatelja Dejan Aćimović, koji je u Pekingu pratio slabovidnog paraolimpijca Petra Bešlića o kojemu je također snimao film. Po njegovim riječima, nakon što je "svjedočio tom čudu od uspjeha" odlučio je snimiti film kako bi se Darku Kralju dala zaslužena pozornost, ali i više govorilo o tom 'bezobrazno zapostavljenom' dijelu hrvatskoga sporta za koji je, istaknuo je, potrebno jako puno truda, rada, ulaganja i odricanja. Film je sniman tijekom dvije godine, a korišteni su i arhivski snimci Hrvatske televizije iz 1991. na kojima je zabilježeno prevoženje teško ranjenoga Darka Kralja iz osječke bolnice u Zagreb. Kao hrvatski branitelj Kralj je, spašavajući suborce ozlijeđene u raketnom napadu JNA na pripadnike MUP-a Hrvatske u srpnju 1991. u Dalju, izgubio lijevu nogu, ležao je u komi 14 dana i jedva je preživio. U filmu se pojavljuje i Ivan Ivančić, trener za bacačke discipline s kojim Kralj trenira od 2006., a koji Kralja smatra najboljih sportašem u paraolimpijskom sportu, s obzirom da je pet puta oborio svjetski rekord u jednom natjecanju što do sada nitko nije uspio.

ZAGREB - Uprava Hrvatskog Telekoma uručit će danas 370 otkaza radnicima koje proglašava viškom zbog poslovno uvjetovanih razloga, odnosno pada prihoda HT-a, priopćili su sindikati Hrvatskog Telekoma koji smatraju da to nije opravdan razlog za otkaze jer je HT 2011. završio s visokom dobiti, te najavljuju pravnu bitku za dokazivanjem nezakonitih otkaza. Iz HT-a su pak odgovorili da su napravili sve da Program zbrinjavanja provedu maksimalno odgovorno, navodeći i da osim programa podrške tijekom procesa zbrinjavanja, kompanija radnicima isplaćuje otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. Udruženi sindikati - Hrvatski sindikat telekomunikacija, Republički sindikat radnika Hrvatske i Sindikat radnika Hrvatskih telekomunikacija u priopćenju ističu kako unatoč vrhunskim rezultatima HT-a, Hrvatski zavod za zapošljavanje nije imao potrebu odgoditi najavu ovih otpuštanja u HT-u, pa će se tako brojka nezaposlenih povećati za 370 od kojih je čak 230 radnika izvan Zagreba. "Kada svemu ovome dodamo da HT ne ulaže u izgradnju i održavanje mreže, već otkazuje ugovore s kooperantima koji to čine za njihov račun, onda je za očekivati da će, posredno, dodatni radnici zaposleni kod kooperanata također završiti s otkazima", navode iz sindikata. Udruženi sindikati Hrvatskog Telekoma u priopćenju poručuju "dosta je pohlepe, radnici su iznad profita" i najavljuju pravnu bitku za dokazivanjem nezakonitih otkaza, kao i daljnje prosvjedne aktivnosti.

ZAGREB - Izložba "Putovanje slikom" koju čine 50-tak recentnih slika suvremenog američkog autora Donalda Baechlera, otvorena je sinoć u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Ravnatelj Umjetničkog paviljona Radovan Vuković istaknuo je kako Baechlerovi radovi podsjećaju na klimu u SAD-u u doba Warhola, no i da to može biti jedan od zavodljivih kontakata s njegovim djelom. Simboli i znakovi koji obilježavaju Baechlerovo slikarstvo, od svijeća, svakodnevnih uporabnih predmeta, korneta sladoleda ili ljudskih figura samo na prvi pogled prva komunikacija s njegovim dijelom, no ono što Baechlera doista zanima je "odmak od tradicionalne estetike", dodao je. "Nikad ga nije zanimala politika, nije ga zanimala naracija, on je uvijek težio čistoj umjetnosti. Ako zanemarimo ove motive koji su dominantni, a pogledamo površinu slike, vidjet ćemo cijeli jedan svijet znakova, odnosno spojeve kolaža, preslikavanja, doslikavanja, nečega što on skuplja cijeli život. Tu vidimo kolekciju fotografija, isječaka iz novina koje kombinira i stvara podlogu. Njega zanima memorija, memorija ulice, memorija ulice New Yorka", istaknuo je Vuković. Američki slikar Donald Baechler (1956.) nazočeći otvorenju svoje izložbe "Putovanje slikom" istaknuo je kako je zagrebački Umjetnički paviljon jedan od najspektakularnijih prostora u kojima je imao priliku izlagati svoja djela.

OSIJEK - U Muzeju Slavonije Osijek sinoć je otvorena izložba radova iz fundusa Moderne galerije iz Zagreba „Ivo Kerdić“ na kojoj su javnosti prikazana i brojna Kerdićeva djela dosad nepoznata široj hrvatskoj javnosti. Riječ je o ukupno 263 djela, među kojima je i znatan broj iz stvaralačkog opusa Ive Kerdića od 1905. do 1951. godine. Na taj način izložba ima i obilježje „otkrića“ za osječke posjetitelje jer su izložena i neka djela koja su „pravo skriveno blago“, istaknula je autorica izložbe Tatjana Garaljić, kustosica Zbirke medalja Moderne galerije. Nakana je izložbe pokazati brojna djela iz plodnog opusa hrvatskog kipara i majstora medaljarstva i sitne plastike, Ive Kerdića, po kojima je poznat u hrvatskoj i europskoj umjetnosti. Inače, riječ je o gostujućoj izložbi koja je prošle godine u skopu 130. obljetnice rođenja Ive Kerdića (1881. -1953.) pripremljena u zagrebačkoj Modernoj galeriji, gdje su izabrana brojna djela dosad posve nepoznata hrvatskoj javnosti, a koja su izložena i u osječkom Muzeju Slavonije, rekao je ravnatelj te ustanove Grgur Nenad Ivanković.

ĐURĐEVAC - Vozač osobnog automobila smrtno je stradao u Đurđevcu, sinoć oko 18 sati, kada je njegov automobil podletio pod šleper čakovečkih registarskih oznaka, izvijestili su iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke. Policija provodi očevid i utvrđuje okolnosti teške prometne nesreće, u kojoj je vozač osobnog automobila preminuo na mjestu nesreće.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙