FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janković favorit na izborima za gradonačelnika Ljubljane

Autor: lfia
LJUBLJANA, 15. ožujka 2012.(Hina) - Nesuđeni slovenski premijer Zoran Janković veliki je favorit na prijevremenim izborima za gradonačelnika Ljubljane, pokazala je anketa provedena početkom tjedna.

Prema anketi agencije Ninamedia na uzorku 700 ispitanika, koju je u četvrtak objavio dnevni list "Dnevnik", za Jankovića bi moglo glasovati 61 posto Ljubljančana na izborima koji se održavaju u nedjelju 25. ožujka, što znači da drugi krug ne bi bio potreban. Prema ispitivanju, nekadašnja ministrica obrazovanja Mojca Kucler Dolinar, čiju kandidaturu podupiru kršćansko-narodna stranka Nova Slovenija (NSI) i Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše, može računati na 16 posto glasova. Dugogodišnji gradski vijećnik Miha Jazbinšek iz stranke Zeleni Slovenije dobio bi na izborima 5 posto glasova, a ostalih pet kandidata manje od jedan posto svaki.

Zajedno s izborima u Ljubljani 25. ovog mjeseca održat će se izbori i u nekoliko drugih malih općina koje su ostale bez gradonačelnika, jer su oni na izborima prije tri i pol mjeseca izabrani u parlament.

Janković se, međutim, odlučio ponovo kandidirati za gradonačelnika Ljubljane nakon što mu nije uspjelo sastaviti vladu, iako je njegova novoosnovana stranka Pozitivna Slovenija na izborima osvojila najviše glasova i 28 zastupničkih mandata. Ako opet postane gradonačelnik slovenske prijestolnice, Jankovićevo mjesto u parlamentu zauzet će drugi kandidat s liste njegove stranke na lanjskim izborima, ali on ostaje predsjednikom stranke.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙