FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora bi mogla uskoro otvoriti pregovore s EU-om

Autor: dram
PODGORICA, 22. ožujka 2012. (Hina) - Crna Gora je blizu otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom (EU), izjavio je predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barosso nakon sastanka s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, prenose u četvrtak podgorički mediji.

"Crna Gora je blizu otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom i sada odlučnošću, radom i političkom voljom mora prijeći posljednje prepreke na tom putu", rekao je Barosso.

Predsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić već je dva dana u Bruxellesu, gdje s čelnicima EU-a i NATO-saveza razgovara o dosadašnjim rezultatima ispunjavanja europske agende prije dobivanja datuma za pristupne pregovore.

Barosso je rekao da će EK na proljeće podnijeti izvješće o primjeni reformi u Crnoj Gori.

"To je izvješće vrlo važno jer će služiti kao osnova Europskom vijeću za otvaranje pregovora s Crnom Gorom. Ohrabrio sam premijera da nastavi s nastojanjima na ključnim područjima, poput vladavine prava i borbe protiv organiziranoga kriminala", rekao je Barosso.

Lukšić je naveo da su euroatlanske integracije glavni prioritet vlade te da će i dalje raditi u tom smjeru.

"Antikorupcijsko zakonodavstvo je bitno i sada pravimo listu rezultata. Imamo veliku listu, a posebno u pravosuđu možemo pokazati solidne rezultate", rekao je Lukšić.

Crnogorski premijer sastao se u srijedu i s glavnim tajnikom NATO-saveza Andersom Foghom Rasmussenom, koji mu je rekao je da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u tom savezu na sljedećem sastanku na vrhu u Chicagu.

"Iako je Crna Gora znatno napredovala na putu prema NATO-savezu, na sljedećem sastanku na vrhu u Chicagu neće biti novih poziva", rekao je Rasmussen i dodao da će na tom skupu samo naglasiti nastojanja Crne Gore na putu prema tom savezu.

Lukšić je istaknuo da Crna Gora želi sudjelovati i pridonositi u dinamičnome globaliziranom svijetu koji je okružuje.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙