FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kacin: prosvjed građana opravdan, neće usporiti put Crne Gore u EU

Autor: dram
PODGORICA, 20. ožujka 2012. (Hina) - Voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe Jelko Kacin ocijenio je u utorak da nedjeljni podgorički prosvjed nevladinog sektora, sindikata i studenata legitiman te da ne može ugroziti imidž Crne Gore niti usporiti njen europski put.

"I nenasilni prosvjedi su način komuniciranja i izražavanja političke volje ili u krajnjem slučaju - izražavanje nezadovoljstva građana svojim teškim ekonomskim ili socijalnim položajem", kazao je Kacin za Portalanalitiku, dodajući da "treba znati da ulaskom u EU taj proces nije samo omogućen vladi, državi ili političkoj eliti, već čitavom društvu, pa i nevladinim organizacijama i sindikatima".

I bivši crnogorski premijer, sada čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović komentirao je nedjeljne prosvjede nezadovoljnih građana rekavši da "razumije građane koji su u nedjelju prosvjedovali" no istodobno ocijenivši da je riječ o manipulaciji političkih i parapolitičkih organizacija koji "manipuliraju opravdanim nezadovoljstvom" .

"Međutim, opravdano nezadovoljstvo građana, iskazano na demokratski način, ne opravdava pokušaj političkih manipulanata da takve situacije koriste u političke svrhe", kazao je Đukanović prilikom predstavljanja svoje stranke pred lokalne izbore u Herceg Novom.

Više tisuća građana prosvjedovalo je u nedjelju u Podgorici protiv lošeg gospodarsko-socijalnog stanja u Crnoj Gori i poručilo crnogorskoj vladi kako je vrijeme za promjene.

Na prosvjedima koje su organizirali Unija slobodnih sindikata, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija radnici su tražili državu socijalne pravde, otvaranje tvornica i preispitivanje sumnjivih privatizacija, dok su se studenti zalagali za besplatno školovanje na državnom sveučilištu. Sudionici prosvjednog skupa ukazali su na stalno urušavanje standarda, sve veći jaz između bogatih i siromašnih i raširenu korupciju, uputivši i oštre kritike na račun Đukanovića, višegodišnjeg visokog državnog dužnosnika koji je obavljao dužnosti predsjednika države i premijera. Od njegova nasljednika na mjestu premijera Igora Lukšića prosvjednici su tražili da se prikloni građanima i da "ne bude igračka u rukama tajkuna".

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙