FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet mladih predlaže osnivanje klubova za mlade

Autor: dber
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Savjet mladih Grada Zagreba danas je izvijestio kako ne podržava i smatra suvišnim prijedlog odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama smatrajući da bi se taj problem mogao riješiti osnivanjem klubova za mlade gdje bi oni mogli kreativno i samostalno provoditi slobodno vrijeme vikendom navečer.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Zagreba Olga Plazibat objasnila je u priopćenju da takvu zabranu smatraju suvišnom jer je zakonom već propisana zabrana prodaje i konzumacije alkoholnih pića maloljetnicima. Najavila je da će takvo stajalište iznijeti i na sutrašnjoj sjednici Savjeta mladih u prostorijama zagrebačke Gradske skupštine jer se o tome u posljednje vrijeme ponovno govori i raspravlja, a o zabrani je bilo riječi i na današnjoj sjednici Vijeća za prevenciju Grada Zagreba kojom je predsjedao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Slažemo se da restrikcija mora biti, ali prevencija je to što dugoročno doprinosi boljitku svih građana našeg grada", ocjenjuju iz Savjeta mladih.

U priopćenju su podsjetili na niz svojih prijedloga radi odvraćanja maloljetnika i mladih od konzumacije alkoholnih pića, ali i od svih drugih društveno neprihvatljivih oblika ponašanja, nasilja i ovisnosti upozoravajući, međutim, da je sve dosad ostalo "mrtvo slovo na papiru". Tako su, navode, još lani predložili hitno osnivanje klubova za mlade u svim gradskim četvrtima gdje bi se mogli besplatno okupljati i družiti, kreativno provoditi slobodno vrijeme, nešto naučiti.

"U Zagrebu takva mjesta gotovo da i ne postoje", upozoravaju iz Savjeta mladih i navode kako je u mnogim dijelovima Zagreba zabilježen veliki priljev stanovništva u posljednjih desetak godina, a stambenu izgradnju nije odgovarajuće pratila gradnja vrtića, škola i druge infrastrukture vezane uz sadržaje kojima bi se popunilo slobodno vrijeme mladih.

Pritom napominju da je većina sadržaja za mlade grupirana u gradskom središtu, a lokalnih 'kvartovskih' udruga ili inicijativa mladih gotovo da i nema, pa se mladi besplatno ne mogu nigdje družiti i boraviti osim u parkiću, haustoru, na školskom igralištu jer škole, centri za kulturu, knjižnice, kazališta, športski klubovi, ne rade vikendom ili su programi neprilagođeni potrebama mladih.

Iz Savjeta mladih također naglašavaju važnost dosljedne provedbe Zakona o trgovini po kojem se u trgovini na malo zabranjuje prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, kao i usluživanje odnosno dopuštanje konzumiranje alkohola u ugostiteljskom objektu.

Predlažu i pojačane preventivne, a ne represivne mjere kako bi se mladi dodatno educirali o štetnostima alkohola, droge i cigareta i osvijestili važnost življenja zdravim životom, zatim senzibiliziranje i educiranje javnosti za probleme društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži, kao i organiziranje konkretnih aktivnosti vikendom navečer poput radionica, manifestacija i sportskih priredaba.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙