FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U autoškolama naočale za simuliranje alkoholiziranosti

Autor: aspa
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Edukativni projekt "Tko pije, taj ne vozi" za buduće vozače u 107 autoškola, koji, osim teorije, obuhvaća i praktičnu nastavu u vožnji s naočalama za simuliranje alkoholiziranosti, predstavljen je danas u Udruzi prijevoznika u Zagrebu.

Riječ je o programu Udruge Hrvatske autoškole i Karlovačke pivovare koji će, pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, početi u ožujku i održavat će se u 107 autoškola u kojima ima oko sedam tisuća polaznika, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruge Hrvatske autoškole Nikola Vidaković rekao je da će se u sklopu tog programa u prvoj fazi polaznici autoškole u teorijskoj i praktičnoj nastavi upoznati sa svim opasnostima od alkohola u prometu.

Predstavio je i posebne naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju, i to jedne koje simuliraju vožnju s 0,5 do 0,8 promila i druge koje simuliraju vožnju od 0,8 do 1,5 promila, ističući pritom da će polaznici pod nadzorom instruktora voziti s tim naočalama na poligonima kako bi dobili uvid kako je voziti alkoholiziran.

Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a podupro je tu akciju i istaknuo važnost edukacije mladih vozača. Rekao je da su se lani dogodile 42.443 prometne nesreće u kojima je poginulo 418 osoba i ozlijeđeno njih 18.065, što je manje nego preklani.

Napomenuo je da je plan novoga Nacionalnog programa sigurnosti na cestama, donesenog početkom prošle godine, do 2020. godine smanjiti tu brojku na 213 na godinu. Istaknuo je da su lani u Hrvatskoj pijani vozači skrivili svaku osmu prometnu nesreću te svaku četvrtu u kojoj ima poginulih osoba i svaku petu s ozlijeđenim osobama.

Podsjetio je da je sama vožnja u alkoholiziranom stanju prometni prekršaj te dodao da alkoholiziranost potiče vozače na druge prometne prekršaje kao što je, primjerice, oduzimanje prednosti, prolazak kroz crveno svjetlo ili vožnja u zabranjenome smjeru.

Poručio je vozačima da nikako ne voze pod utjecajem alkohola te da se - ako su pili alkohol - koriste javnim gradskim prijevozom ili da ih vozi netko tko nije pio alkohol, a onima koji su konzumirali veće količine alkohola poručio je da nikako ne voze barem 24 sata jer se razina alkohola u krvi toliko dugo znatnije ne smanjuje.

"Ovaj edukativni projekt pokrenula je Karlovačka pivovara kao dio stalnih napora u promicanju odgovorne konzumacije alkohola", rekao je predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Aleksander Gerschbacher, dodajući da ta tvrtka potiče odgovornu konzumaciju alkohola. Poručio je konzumetima piva da vožnja i alkohol nikako ne idu zajedno i da to nije "dobra kombinacija" te da - ako su popili previše - nikako ne voze.

(Hina) xaš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙