FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORH: proslavljen blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Ratne škole

Autor: nkot
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Ratna škola bana Josipa Jelačića proslavila je danas u Zaprešiću blagdan svojeg zaštitnika Svetog Josipa, a tim je povodom ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom u kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Ivan Lovrić i zapovjednik Ratne škole general Slaven Zdilar položio vijenac ispred obiteljske grobnice Jelačićevih, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH).

Ministar Kotromanović tom je prigodom rekao kako Ratna škola u Zaprešiću ima tradiciju dugu 14 godina te da se ona treba nastaviti.

Istaknuo je važnost Hrvatskoga vojnog učilišta (HVU) kao jednog od važnih segmenata u potpori i razvoju Oružanih snaga u cjelini te Ratne škole, najviše razine izobrazbe na Hrvatskome vojnom učilištu, gdje se usvajaju znanja na strateškoj razini.

U Ratnoj školi školuju se časnici za obavljanje nekih od najvažnijih dužnosti u Oružanim snagama. "Budite predani svom radu i svojoj dužnosti", poručio je ministar Kotromanović sadašnjim i bivšim polaznicima Ratne škole.

Istaknuo je i međunarodnu dimenziju školovanja u Ratnoj školi jer su u ovom 14. naraštaju na školovanju četiri polaznika iz oružanih snaga drugih zemalja, dodajući kako vjeruje da će se takva suradnja nastaviti.

Zapovjednik Ratne škole Slaven Zdilar rekao je među ostalim kako vojno školovanje nije samo usvajanje tehničkih znanja i vještina, nego obuhvaća i razvoj vojnog profesionalizma i vojne etike. Napomenuo je da je Hrvatska zemlja bogate tradicije i povijesti, a vojska je dobar medij gdje se tradicionalne vrijednosti baštine i razvijaju, navodi se u priopćenju.

U sklopu proslave blagdana Svetog Josipa polaznike 14. naraštaja Ratne škole primio je i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Zahvaljujući na dobrodošlici, general Zdilar istaknuo je već tradicionalni dolazak polaznika Ratne škole u Zaprešić, grad prijatelj Ratne škole i HVU-a. Upozorio je na važnost obrazovanja, čuvanja tradicije i domoljubnog duha, što vojska, kako je rekao, dobro radi. Također je istaknuo da je znanje zalog naše zajedničke budućnosti te da se suradnja sa Zaprešićem može proširiti i na područje obrazovanja.

Počast poginulim braniteljima odana je polaganjem vijenaca na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, a u kapelici sv. Josipa služena je misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, priopćio je danas MORH.

(Hina) xpp/aš ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙