FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa "Dela": zastupnik s krivotvorenom svjedodžbom treba odstupiti

Autor: lfia
LJUBLJANA, 19. ožujka 2012.(Hina) - Zastupnik slovenskog parlamenta Ivan Simčič morao bi zbog krivotvorene srednjoškolske svjedodžbe dati ostavku, a presjednik njegove stranke ne bi ga smio braniti u nastaloj aferi, pokazalo je ispitivanje ljubljanskog "Dela" objavljeno u ponedjeljak.

Afera zastupnika Demokratske stranke umirovljenika Ivana Simčiča (DESUS), koji se na fakultet upisao sa srednjoškolskom svjedodžbom zbog koje je prije toga dobio otpust iz vojske jer je utvrđeno da je krivotvorena, već niz tjedana skandalizira slovensku javnost. Do sada je Simčiča branio i predsjednik njegove stranke Karl Erjavec, inače ministar vanjskih poslova, tvrdeći da se radi o političkoj kampanji i medijskom linču.

Telefonska anketa, provedena na 450 ispitanika, koju je u ponedjeljak objavio vodeći slovenski list pokazala je da 84 posto Slovenaca smatra da bi Simčič trebao dati ostavku, ali ih u isto vrijeme isto toliko drži da to neće učiniti ili da će s ostavkom pričekati još nekoliko mjeseci, kako bi stranke izbjegla prijevremene izbore u Simčičevoj izbornoj jedinici i vjerojatni gubitak zastupničkog mandata.

Većina ispitanika, 82 posto, ocijenila je da je Erjavec postupio pogrešno braneći Simčiča kao žrtvu medijskih ili političkih protivnika stranke umirovljenika.

Predsjednik slovenskog parlamenta Gregor Virant izjavio je potkraj prošlog tjedna da bi Simčič, ali i drugi zastupnici koji su se ogriješili o zakon ili etičke norme, odmah morali dati ostavku, među kojima i zastupnik stranke Pozitivna Slovenija Mitja Meršol koji je priznao da je kao mlad novinar na početku karijere prije 40-ak godina bio registrirani suradnik nekadašnje službe državne sigurnosti.

Zbog političkih afera ili neprilika u koje upadaju njihovi zastupnici popularnost slovenskih političkih stranaka i dalje pada, pokazalo je ispitivanje koje je u ponedjeljak objavio drugi najtiražniji slovenski dnevni list, ljubljanski "Dnevnik".

Prema anketi "Dnevnika", tri od sadašnjih pet stranaka u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše ne bi prešle parlamentarni 4-postotni prag ako bi se sada održali izbori, a među njima je i Demokratska stranka umirovljenika. Iako su i neki njihovi zastupnici ovih dana osramoćeni aferama o kojima se mnogo govori i piše, najviše bi glasova na izborima osvojile stranke sadašnjeg premijera Janeza Janše i nesuđenog mandatara Zorana Jankovića. Iako bi Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) u slučaju izbora dali 23 posto glasova, a Jankovićevoj 6 posto glasova manje, većina ispitanika u anketi "Dnevnika" nije zadovoljna dosadašnjim djelovanjem nove vlasti. Tako Janšinu vladu uspješnom drži 32, a neuspješnom 37 posto ispitanika, ali joj ipak daju bolju ocjenu nego parlamentu, što je posljedica zadnjih zastupničkih afera.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙