FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA očekuje značajan pad izvoza iranske nafte

Autor: mpuk
PARIZ, 14. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Iranski izvoz nafte vjerojatno će se za šest mjeseci gotovo prepoloviti, procijenila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA), potvrdivši ujedno procjenu globalne potražnje za naftom po prvi put u šest mjeseci.

U izvješću se naglašava da na tržište nafte snažno djeluju sankcije Europske unije protiv Irana i ostali poremećaji u opskrbi, poduprti tijesnim odnosom ponude i potražnje. Stoga troškovi energije u mnogim sektorima rastu, dodaju u IEA-i.

Agencija u mjesečnim izvješćima već dugo izdvaja prognoze sporijeg gospodarskog rasta, koje su prigušile izglede za rast potražnje za naftom.

U izvješću objavljenom u srijedu IEA je također procijenila da će iranski izvoz u drugoj polovini godine pasti na oko milijun barela dnevno. Pritom navode izjave stručnjaka iz industrije koji "očekuju da će izvoz iranske nafte u konačnici biti limitiran na oko 800.000 do milijun barela dnevno od sredine godine nadalje".

S druge će strane prigušena gospodarska aktivnost i visoke cijene obuzdati pritiske na rast potrošnje, dodaju u agenciji.

Ukupno je IEA potvrdila važeću prognozu rasta potražnje za naftom u 2012. od 800.000 barela dnevno. To je prvi put u šest mjeseci da je nije snizila.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙