FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Haaški je sud u ponedjeljak izdao subpoenu bivšem pomoćniku ministra obrane Vladimiru Zagorcu za razgovor s pravnim zastupnikom ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojemu se pred ICTY-ijem sudi za genocid u BiH, a Hrvatskoj je izdao nalog da Zagorcu preda subpoenu i da osigura da se on na tom razgovoru i pojavi, Raspravno vijeće "naređuje Vladimiru Zagorcu da se odazove razgovoru s pravnim savjetnikom optuženog u vrijeme i na mjestu o kojima pravni savjetnik optuženog pošalje obavijest ali ne kasnije od 30. travnja", navodi se u nalogu suda. Karadžić tvrdi da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanje oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu.

BRUXELLES - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da će nakon rasprave u utorak na sastanku ministara financija svih zemalja članica biti jasnija slika u vezi s mogućnošću uvođenja poreza na financijske transakcije. "Raspravljat ćemo o tome kako bismo vidjeli kakvi su izgledi da 27 zemalja članica uvede porez na financijske transakcije. To treba što prije razjasniti. Sutra neće biti nikakve odluke o tome, ali ćemo jasnije vidjeti gdje smo", rekao je Schauble po dolasku na sastanak ministara financija eurozone. Ministrima financija 17 članica eurozone, koji su se sastali u ponedjeljak popodne, u utorak će se pridružiti i njihovi kolege iz ostalih zemalja članica na sastanku Vijeća za gospodarstvo i financije. Na tom sastanku, na kojem će jedna od tema biti porez na financijske transakcije, kao promatrač će sudjelovati i hrvatski ministar financija Slavko Linić.

BRUXELLES - Njemački ministar financija Wolfgang Schaueble izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da će drugi paket pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi biti odobren ovoga tjedna nakon što se riješe još neke formalnosti. "Moramo obaviti još neke formalnosti, ali više nema nikakvih dvojbi i tijekom ovoga tjedna sasvim sigurno drugi program za Grčku bit će potpisan", rekao je Schaueble dolazeći na sastanak ministara financija 17 zemalja članica eurozone. Nakon uspješno provedenog restrukturiranja grčkog duga kada su privatni vjerovnici, banke, investicijski i mirovinski fondovi pristali na brisanje svojih potraživanja od 107 milijardi eura, stekli su se uvjeti za odobravanje drugog paketa pomoći Grčkoj u iznosu od 130 milijardi eura.

MOSTAR - Posebno parlamentarno povjerenstvo BiH objavilo je u ponedjeljak da se nakon višemjesečnog rada nije dogovorilo o izmjenama ustava u skladu s presudom europskog suda za ljudska prava, kojim je zatraženo da se i predstavnicima manjina omogući izbor u državne institucije zbog čega ovoj zemlji prijeti suspenzija iz Vijeća Europe. Parlamentarno povjerenstvo objavilo je nakon sjednice u ponedjeljak u Sarajevu da nije postiglo suglasnost o jedinstvenim prijedlozima ustavnih amandmana kako bi se provela presuda suda za ljudska prava, te je u izvješću obama domovima parlamentarne skupštine BiH zatražilo da se produlji njegov rad. Čelnici šest vladajućih stranaka u BiH, koji su se potkraj protekloga tjedna sastali u Banjoj Luci, pokušali su približiti stajališta o presudi iz Strasbourga u slučaju Sejdić-Finci, pripadnika romske i židovske zajednice, što je i uvjet da BiH može podnijeti zahtjev za kandidacijski status u Europskoj uniji.

ANKARA - Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan je u ponedjeljak u Ankari pozvao na hitan prekid ubijanja civila u Siriji. "Ubijanja civila se moraju odmah prekinuti. Svijet mora poslati jasnu poruku sirijskom režimu da je ta situacija neprihvatljiva", rekao je izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju u kratkoj izjavi u zračnoj luci Ankare. Annan bi trebao u četiri oka razgovarati s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i informirati ga o svojim razgovorima u Damasku i zatim se sastati s ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

ŽENEVA - Sirijska vlada je civile podvrgnula "kolektivnoj kazni" a njene snage provode egzekucije i masovna uhićenja u razorenoj četvrti Homsa Baba Amr, rekli su u ponedjeljak istražitelji Ujedinjenih naroda. Paulo Pinheiro je, obraćajući se UN-ovom Vijeću za ljudska prava u ime skupine neovisnih istražitelja, rekao da oni koji su počinili takve zločine moraju biti izvedeni pred pravdu, no nije imenovao osumnjičene. "Jasno je da civili podnose glavninu tereta nasilnih sukoba... Sila koju vlada koristi protiv naoružanih skupina često vodi kolektivnom kažnjavanju civila", rekao je Pinheiro u govoru 47-članom UN-ovom tijelu u Ženevi.

DAMASK - Sirijski ministar informiranja Adnane Mahmud u ponedjeljak je ubojstva žena i djece u Homsu pripisao "terorističkim bandama" i optužio Saudijsku Arabiju i Katar za "suučesništvo". "Terorističke bande počinile su najgore pokolje u Karm al-Zejtunu, četvrti Homsa, kako bi iskoristile prolijevanje sirijske krvi u cilju izazivanja međunarodnih reakcija protiv Sirije", kazao je Mahmoud. Sirijska oporba optužila je snage režima Bašara al-Asada da su u nedjelju počinile pokolj u središnjoj četvrti Homsa. AFP ne može na terenu potvrditi informacije zbog drakonskih mjera koje je sirijski režim nametnuo medijima.

NEW YORK - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je u ime svoje zemlje izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u Siriji, ali i ustvrdio kako je Vijeće sigurnosti UN "izmanipulirano" glede krize u Siriji, kao što je bilo i u slučaju Libije, objavile su agencije. Rusiju osobito smetaju jednostrane sankcije i pokušaji favoriziranja "promjene režima" u Damasku te ohrabrenja naoružanoj sirijskoj oporbi, jer smatra da su to, prenosi AFP citirajući Lavrova, "rizični recepti geopolitičkog inženjeringa koji mogu završiti jedino produžavanjem sukoba" u Siriji,

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada da "u idućih nekoliko dana" reagira na prijedlog UN-a i Arapske lige o tome kako vratiti mir u tu zemlju u kojoj su se prosvjedi protiv režima pretvorili u krvoproliće. "Sirijska vlada nije ispunila obvezu da zaštiti ljude nego ih je, naprotiv, u više gradova podvrgnula napadu vojske i nekritičnoj upotrebi sile", rekao je Ban Ki-moon. "To se sramotno ponašanje nastavlja". Narodni ustanak protiv Asada buknuo je prije godinu dana. Ujedinjeni narodi procjenjuju da su sirijske snage sigurnosti ubile više od 7500 ljudi.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak će raspisati opće izbore koji bi se trebali održati krajem travnja ili početkom svibnja, a već uoči raspisivanja izbora pojedine stranke sklopile su sporazume o predizbornim koalicijama. U utorak u podne predsjednik Tadić raspisat će parlamentarne izbore, priopćio je u ponedjeljak na večer njegov ured. Dan uoči raspisivanja izbora, koji će biti parlamentarni, regionalni, lokalni, a možda i predsjednički, Socijalistička partija Srbije (SPS) na čijem je čelu ministar unutarnjih poslova Ivica Dačićć, potpisala je predizborni koalicijski sporazum s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS). Ideja da istodobno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, po tvrdnjama medija, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga. Međutim, i dalje ostaje nepoznato hoće li se to dogoditi.

NEW YORK - Članice tzv. bliskoistočnog kvarteta - SAD, Rusija, EU i UN - izrazile su u ponedjeljak u sjedištu UN-a u New Yorku "ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije napetosti" u Gazi i pozvale na smirivanje situacije. "Kvartet ponovo poziva sve strane da ostanu vjerne mirovnom procesu i suzdrže se od provokacija", stoji u priopćenju. U njemu također piše da "kvartet" cijeni napore Jordanu gdje su u siječnju održani neformalni izraelsko-palestinski kontakti te poziva na novi sastanak u travnju u Washingtonu. U Pojasu Gaze je u ponedjeljak tijekom izraelskog zračnog napada poginulo pet Palestinaca. Bio je to odgovor na više od 60 pojektila ispaljenih iz Gaze na izraelski teritorij. Od početka sukoba u petak ukupno je poginulo 23 Palestinaca, među kojima su polovicva pripadnici Islamskog džihada. Više od 70 ljudi je ranjeno.

KAIRO - Egipatski parlament pozvao je u ponedjeljak na protjerivanje izraelskog veleposlanika u Kairu zbog izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze. Zastupnici Skupštine egipatskog naroda traže "protjerivanje izraelskog veleposlanika i povlačenje egipatskog veleposlanika iz Tel Aviva", stoji u tekstu parlamentarnog povjerenstva za arapske poslove. Egipatski parlamentarci također traže obustavu izvoza prirodnog plina Izraelu. Većinu u egipatskom parlamentu, prvom nakon parlamentarnih izbora održanih po okončanju ustanka protiv režima Hosnija Mubaraka, čine islamisti.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙