FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: konferencija o europskoj budućnosti hrvatske poljoprivrede

Autor: ivuc
OSIJEK, 12. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatskim se poljoprivrednicima ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU) otvaraju veliki financijski potencijali, koji se moraju učinkovito iskoristiti, a domaći će proizvođači, uz zdravu konkurenciju, dobiti sustav koji jamči stabilnost cijena, istaknula je danas u Osijeku zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Sudjelujući na konferenciji "Europska budućnost hrvatskog poljoprivrednika" Španjol je kazala da financijski aspekt pridruženja EU donosi mogućnost korištenja znatnih sredstava u sektoru poljoprivrede, uz ostalo, oko 373 milijuna eura godišnje za izravna plaćanja, 40 milijuna eura za uređenje tržišta te za ruralni razvoj 330 milijuna eura godišnje.

Dodala je kako je sustav poticaja doživio značajne promjene te će ova godina biti posljednja u kojoj će se izravna plaćanja obavljati isključivo iz vlastitoga proračuna.

Od iduće godine, kada postanemo punopravna članica EU, u potpunosti ćemo preuzeti postojeći europski model, a od 2014. godine EU prelazi na potpuno novi sustav potpora, kojem ćemo se morati prilagoditi, a u kojem bi model izravnih plaćanja, prema najavama iz Europske komisije, trebao biti jednostavniji od dosadašnjeg, dodala je Španjol.

Ocijenila je kako EU ima sustav mjera uređivanja tržišta, i to kroz javne intervencije, posebne sustave pomoći te proizvodna ograničenja za šećer i mlijeko, tzv. kvote, kako bi se utjecalo na poželjnu cijenu proizvoda i kontrolu eventualnih tržišnih poremećaja.

Dodala je kako je u cilju korištenja europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u razdoblju od 2014-2020. svaka članica dužna izraditi sedmogodišnji program ruralnoga razvoja, a Ministarstvo planira do kraja ove godine izraditi nacrt toga programa.

Pregovorima s EU utvrđeno je da se će, u ovome dijelu, do kraja 2013. godine primjenjivati program pretpristupne pomoći IPARD, a s korištenjem sredstava iz novoga programa krenulo bi se od 2014. godine, kada će nam na raspolaganju biti oko 330 milijuna eura godišnje.

U sklopu kampanje čiji je cilj informiranje hrvatskih poljoprivrednika konferenciju organiziraju Delegacija Europske unije u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede te Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a idućih dana održat će se u Zagrebu, Opatiji i Splitu.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙