FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPK od Jakovine traži objašnjenja

Autor: dduk
ZAGREB, 13. veljače 2012. (Hina) - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) zatražili su sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom kako bi ih izvijestio i razjasnio poziciju poljoprivrede u prijedlogu državnog proračuna, rekao je za Hinu predsjednik HPK Darko Grivičić.

Grivičić podsjeća na najavu premijera Zorana Milanovića da će Vlada poštovati Zakon o državnim potporama u poljoprivredi odnosno ispuniti obveze prema poljoprivrednicima i isplatiti im subvencije i poticaje.

S druge strane, Vlada u prijedlogu proračuna smanjuje subvencije za poljoprivredu, pa nije jasno kako će onda premijerova najava biti ostvarena, kaže Grivičić.

Smatra da je za poljoprivrednike važno da odgovor na to pitanje dobiju čim prije, kako bi mogli kvalitetno planirati proljetnu sjetvu.

Premijer Milanović je u prošli četvrtak, vezano uz prosvjed poljoprivrednih proizvođača nezadovoljnih najavom smanjenja poticaja, rekao da će poljoprivrednicima biti isplaćene sredstva za poticaje za 2011. godinu jer je to zakonska obveza te da će se o budućim poticajima morati razgovarati.

Vlada u prijedlogu proračuna koji je danas uputila u Sabor, predlaže smanjenje subvencija poljoprivredi za 817,3 milijuna kuna, sa 3,6 na 2,8 milijardi kuna.

Istodobno su ugovorne obveze poljoprivredi prenijete iz prošle godine, koje će se platiti u ovoj, planirane u iznosu od 952,5 milijuna kuna. Prema najavama Vlade, osigurano je i dodatnih 232,6 milijuna kuna za investicijske potpore za kapitalna ulaganja pa će se ranije preuzete obveze u poljoprivredi izvršiti u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙