FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. imenovao je u subotu mons. Marija Roberta Cassarija apostolskim nuncijem u Južnoj Africi, Namibiji, Bocvani i Svazilandu, priopćila je Apostolska nuncijatura u RH. Mons. Cessari, sadašnji apostolski nuncij u Hrvatskoj i naslovni nadbiskup Tronta, za svećenika je zaređen 27. prosinca 1969. godine, a za biskupa 16. listopada 1999. godine. Sveti Otac ga je imenovao apostolskim nuncijem u Hrvatskoj 14. veljače 2008. godine. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je 1977. godine i službovao je u Apostolskim nuncijaturama u Pakistanu, Ekvadoru, Sudanu, Južnoj Africi, Japanu, Austriji, Litvi, Jugoslaviji te u Bosni i Hercegovini.

MOSTAR - Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhitili su na području Tuzle četiri osobe od kojih su dvojica državljani Francuske a dvojica BiH te zaplijenili vojno naoružanje i streljivo, priopćili su u subotu iz SIPA-e. Osobe koje su sinoć uhićene na području tuzlanske županije se dovode u vezu s krijumčarenjem vojne opreme i naoružanja. Nakon saslušanja tri su osobe predane Državnome odvjetništvu BiH dok je četvrti uhićeni pušten na slobodu. iz SIPA-e su naveli kako ne mogu otkriti druge pojedinosti o provedenoj akciji jer je istraga u tijeku.

KAIRO - Ruski i arapski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu u Kairu na prekid nasilja u Siriji "bez obzira odakle ono dolazilo", nakon sastanka na kojemu su trebali postići dogovor o krizi u kojoj je u zadnjih godinu dana u toj zemlji poginulo više tisuća ljudi. Rusija i Arapi dogovorili su se o pet točaka i pozivaju "na prekid nasilja bez obzira odakle ono dolazilo", rekli su novinarima ruski i katarski ministar vanjskih poslova, šeik Hamad ben Jasem al Tani i Sergej Lavrov. Ujedno su se očitovali protiv bilo kakve strane intervencije u toj zemlji, pozvali su na uspostavu "nepristranog promatračkog tijela" i zatražili od režima da omogući nesmetanu dopremu humanitarne pomoći, dodao je katarski ministar koji je pročitao zajedničko priopćenje.

MOSKVA - Čelnika ruskog oporbenog pokreta Lijevog fronta Sergeja Udaljcova i desetak njegovih pristaša u subotu je nakon prosvjeda uhitila moskovska policija. Udaljcov i više desetaka prosvjednika pokušali su u povorci proći kroz središte Moskve prema Puškinovu trgu, nakon prosvjednog skupa u ruskoj prijestolnici za koji su vlasti izdale dopuštenje i na kojemu je sudjelovalo od 10.000 do 25.000 ljudi. Specijalne policijske snage su intervenirale protiv pristaša oporbe režimu premijera i novoizabranog predsjednika Vladimira Putina nedaleko od ulice Novi Arbat, gdje su se održali prosvjedi oporbe. Prosvjednici su osudili namještanje predsjedničkih izbora održanih 4. ožujka na kojima je u prvom krugu pobijedio Putin s oko 64 posto osvojenih glasova.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙