FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

DAMASK

Podtajnica Ujedinjenih naroda za humanitarne operacije Valerie Amos doputovala je u srijedu u Siriju gdje je posjetila "potpuno razorene" četvrti u Homsu, dok se nasilje nastavlja diljem zemlje, a u pokrajini Idlebu je zabilježeno više mrtvih. Amos, koja je u Siriju stigla tri dana prije izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, sastala se sa sirijskim čelnicima i posjetila je grad Homs, u središtu zemlje. Nakratko je mogla ući u četvrt Baba Amr koja je mjesec dana bila pod opsadom i topničkom paljbom prije nego su je vladine snage osvojile 1. ožujka. UN-ova dužnosnica je htjela ući u četvrti koje drži naoružana oporba, ali "nije to mogla učiniti" iz sigurnosnih razloga, rekla je njezina glasnogovornica Amanda Pitt.

LONDON

Tuniski predsjednik Moncef Marzuki opetovao je da je voljan pružiti azil sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i tako pomoći da se "zaustave pokolji" u Siriji, nakon odbijanja Rusije da ga primi, u razgovoru za BBC u srijedu. Tuniski predsjednik je rekao da Tunis "snosi moralnu odgovornost prema Sirijcima", kao prva zemlja arapskog proljeća. "I Sirijci su muslimani, oni su naša braća i ne možemo dopustiti da režim svakodnevno ubija stotinu ljudi", istaknuo je. "Želite li zaustaviti pokolje nužno je rješenje kao u Jemenu: neka predsjednik ode s vlasti i nađe siguran azil, mjesto kamo može otići", kazao je Marzuki. "U protivnom će i dalje ubijati, ubijati, ubijati. I zato smo rekli da je cijena mira u Siriji dati azil tom čovjeku, zašto ne?", dodao je tuniski predsjednik.

WASHINGTON

Direktor FBI-a Robert Mueller izjavio je u srijedu da bi terorističke organizacije mogle pokušati izvesti informatički napad na Sjedinjene Države i da se za to treba pripremiti. "Sve dosad teroristi se nisu koristili internetom za izvođenje većih informatičkih napada, ali ne smijemo podcijeniti njihove nakane", rekao je pred odborom Zastupničkog doma. "Možda će pokušati obučiti svoje ljude ili ih vrbovati izvana, sa zadaćom da izvedu informatičke napade", dodao je direktor savezne policije, istaknuvši da "promjene oblika terorističke prijetnje otežavaju borbu FBI-a s terorizmom".

LONDON

Američka informatička tvrtka Apple predstavila je u srijedu treću verziju svog tableta iPada koji ima kvalitetniji zaslon, s više piksela i boljom rezolucijom od ranijih modela, a u trgovinama se treba pojaviti početkom idućeg tjedna. Na tiskovnoj konferenciji u San Franciscu, koja se videovezom prenosila u Londonu, Apple je dodao da novi iPad ima zaslon "retina display" kojim su već opremljeni njegovi noviji iPhonei. Novi iPad treće generacije također je opremljen snažnijim procesorom. Uređaj će se od 16. ožujka moći kupiti u više zemalja, među kojima u SAD-u, Francuskoj, Kanadi i Njemačkoj. U prodaju će ga pustiti operateri AT&T i Verizon čije će mreže nove generacije 4G LTE biti kompatibilne s njim. Kao i prethodne verzije izašle 2010. i 2011., najjeftinija verzija će se prodavati po cijeni od 499 američkih dolara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙