FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala je u utorak s veleposlanicima zemalja članica Europske unije o članstvu Hrvatske u EU-u i politici prema regiji, priopćeno je u srijedu iz Delegacije EU-a. Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, bio je zajedno s veleposlanicima domaćin sastanku s ministricom Pusić, a sastanak je održan u kontekstu redovitog dijaloga između veleposlanika država članica akreditiranih u Hrvatskoj i hrvatskih državnih dužnosnika. Veleposlanik Vandoren izrazio je u ime veleposlanika država članica EU-a zadovoljstvo najavom vlade da preispita prepreke izravnim stranim ulaganjima koje je identificirao EU s ciljem pronalaženja adekvatnih rješenja, dodaje se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatska ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy sudjelovat će u petak, na poziv danskog predsjedništva, na prvom ovogodišnjem sastanku Vijeća za okoliš Europske unije u Bruxellesu. Republika Hrvatska, nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, sudjeluje na EU sastancima u svojstvu aktivnog promatrača. Na dnevnom redu Vijeća za okoliš su teme koje se odnose na zaštitu okoliša i klimatske promjene. U tom smislu, raspravljat će se o nacrtu zaključaka Vijeća o Planu puta za prijelaz na konkurentno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika do 2050. godine te o nacrtu zaključaka nastavno na Konferenciju stranaka (COP 17) Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime, u cilju njihova usvajanja.

BRUXELLES - Većina građana Hrvatske vjeruje da je budućnost zemlje u Europskoj uniji, sebi najbližom zemljom smatraju Njemačku, a nisu posebno zainteresirani za pristupanje zemalja regije Uniji, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometra. Istraživanje javnog mnijenja pod naslovom "Hrvatska i EU" provedeno je na zahtjev Opće uprave za proširenje Europske komisije od 28. do 30. studenoga 2011. na uzroku od 1.019 osoba starijih od 15 godina. Ono je provedeno nakon završetka pregovora, ali prije parlamentarnih izbora 4. prosinca, potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca i prije referenduma održanog 22. siječnja.

WASHINGTON - Bivši guverner Massachusettsa Mit Romney pobijedio je na republikanskim predizborima na Aljasci, šestoj od 10 američkih saveznih država koje su bile u igri u "super utorak", izvješćuje CNN. Romney je osvojio 33 posto glasova, ispred svog glavnog konkurenta Ricka Santoruma s 29 posto, Rona Paula s 24 posto i Newta Gingricha s 14 posto glasova. Romney je tako, uz Aljasku, osvojio Ohio, Idaho, Massachusetts, Vermont i Virginiju, dok je Santorum dobio potporu u Tennesseeju, Oklahomi i Sjevernoj Dakoti. Gongrich je odnio pobjedu u Georgiji. Za Romneyja, predstavnika umjerene republikanske struje, svakako je najveći dobitak dana pobjeda na izborima o Ohiu, politički podijeljenoj državi u kojoj bilo koji republikanski kandidat mora pobijediti želi li ući u Bijelu kuću.

AMMAN - Sirijske snage bombardirale su u noći s utorak na srijedu pobunjeničke četvrti u Homsu, a Crveni križ šesti dan za redom pokušava ući u Babu Amr, osvojeno pobunjeničko uporište u kojem se nastavlja obračun snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada sa civilima. Neovisnim promatračima nije dopušten ulazak u četvrt Babu Amr otkako su je u petak ponovno zauzeli sirijski vojnici nakon četverotjedne opsade, potičući bojazan za sudbinu 4,000 civila koji su ostali u srušenom predgrađu. Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da konvoj s humanitarnom pomoći od petka čeka dozvolu za ulazak u Baba Amr. "Još nismo uspjeli ući", rekao je glasnogovornik ICRC-a u Damasku Saleh Dabakkeh.

MOSKVA - Liga birača, udruga koju su osnovale poznate ruske osobe kako bi ocijenili poštenje predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Vladimir Putin, odbila je u srijedu priznati izbore ocjenjujući ih "uvredom" za društvo zbog "masovnih prijevara". "4. ožujka je bila uvreda za društvo; institucije predsjednika, izbornog sustava i ruske vlasti u cjelini diskreditirane su", ocijenila je Liga u priopćenju. Putin je dobio 65,60 posto glasova prema službenim rezultatima.

NEW DELHI - Indijske vlasti uhitile su novinara koji radi za iransku novinsku agenciju, a povezan je s prošlomjesečnim bombaškim napadom na vozilo izraelskog veleposlanstva, objavila je u srijedu policija u New Delhiju. Riječ je o prvome uhićenju povezanom s napadom u kojem je 14. veljače ranjena supruga izraelskoga diplomata, njezin vozač i još dvije osobe. Za taj napad koji se dogodio istovremeno s napadom na izraelskog diplomata u glavnome gradu Gruzije Tbilisiju Izrael okrivljuje Iran. Tridesetogodišnji novinar slobodnjak Muhamed Kasim uhićen je u utorak navečer u južnome dijelu New Delhija, a optužen je za urotu radi počinjenja kaznenog djela, objavio je glasnogovornik policije u Delhiju Rajan Bhagat.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙