FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Erdogan traži humanitarne koridore u Siriji

Autor: vrad
ANKARA, 6. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je u utorak sirijski režim da omogući "žurno" otvaranje humanitarnih koridora za civilno stanovništvo u Siriji koje je žrtva nasilja što ga provodi režim.

"Koridori u Siriji za dopremu humanitarne pomoći moraju se žurno otvoriti", istaknuo je u parlamentu pred zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog bloka) te pozvao međunarodnu zajednicu da izloži Damask pritisku u vezi s time.

Nije rekao trebaju li ti koridori eventualno polaziti iz Turske koja sa Sirijom ima dugu granicu. Režim predsjednika Bašara al-Asada već gotovo godinu dana pokušava ugušiti narodne prosvjede. U represiji je poginulo više od 7.600 ljudi, po UN-ovim podatcima.

Erdogan, čija je zemlja zbog krvava gušenja prosvjeda prekinula diplomatske veze sa Sirijom, bivšom saveznicom, osudio je ponašanje nekih zemalja, ne spominjući ih izrijekom, koje pasivno promatraju "strašne zločine" počinjene u Siriji i "otežu" s reakcijom. Takvo ponašanje "ohrabruje" sirijski režim da još jače nasrne na oporbu, istaknuo je.

"Ponovo čestitam narodu i oporbi na časnom i odlučnom otporu (...). Sirijski narod nikada neće biti sam, Turska će uvijek biti uz njega", dodao je.

Od početka protuvladinih prosvjeda 15. ožujka 2011. u Tursku je izbjegao 11.231 Sirijac, rekao je u utorak za AFP čelnik službe za izvanredna stanja, istaknuvši da broj izbjeglica raste. Oni su se smjestili u logorima u Hataju, na jugu zemlje, gdje su i baze Slobodne sirijske vojske (FSA) koju čine dezerteri iz regularne vojske.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙