FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Kina pregovaraju o prodaji Suhoja 35

Autor: sbak
MOSKVA, 6. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Rusija pregovara s Kinom o prodaji 48 zrakoplova Suhoj 35, ali želi jamstva da neće biti neovlaštenog kopiranja kao što se to događalo ranije, objavio je u utorak ruski dnevnik Komersant.

"Dvije strane su praktično pred potpisivanjem ugovora, Kina je spremna kupiti 48 lovaca Su-35, piše Komersant navodeći da je cijeli ugovor vrijedan četiri milijarde dolara. Međutim, Moskva je ustrajna da se u ugovor uključe odredbe koje bi zabranile Kini da kopira zrakoplov ili tehnologiju i to proda trećim zemljama, što Peking odbija.

Kinezi su dosad redovno neovlašteno pravili kopije nekada sovjetskih, a danas ruskih zrakoplova, dodavali im vlastite preinake i prodavali ih u svijetu.

Tako je Peking 1995. sa Moskvom sklopio ugovor o licencnoj proizvodnji 200 zrakoplova Suhoj 27, koji je u Kini nazvan Shenyang J-11. Zrakoplovi su trebali biti opremljeni ruskom elektronikom i opremom, ali je sklopljeno samo 95 lovaca. Rusi su prestali isporučivati dijelove za sklapanje ostalih zrakoplova tužeći se da su Kinezi uzeli njihovu opremu i uspjeli je kopirati te da planiraju proizvesti svoju verziju J-11B. Kinezi kažu da je posao prekinut jer Su-27 više ne ispunjava zahtjeve njihovog zrakoplovstva.

Su-35 je višenamjenski dvomotorni borbeni zrakoplov razvijen iz modela Su-27M koji može slušiti i kao lovac i kao lovac-bombarder.

(Hina) xsb ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙