FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli parlamentarni izbori u Iranu

Autor: ztre
TEHERAN, 2. ožujka 2012. (Hina/AFP) - U Iranu su u petak ujutro počeli parlamentarni izbori na kojima 48 milijuna birača ima pravo glasa za 290 zastupnika iranskog parlamenta Madžlisa kojim bi kao i u prethodnom sazivu trebali dominirati vladajući konzervativci.

U izbornoj utrci gotovo je 3400 kandidata, no izbore bojkotiraju glavne oporbene stranke u znak prosvjeda protiv represije kojoj su izvrgnute od kontroverznog reizbora konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009.

U tom kontekstu, i u trenutku kada je Iran pod sve većim međunarodnim pritiskom zbog svojeg nuklearnog programa, glavni izazov ovih izbora za vladajući je režim odziv birača.

Najviši državni dužnosnici i službeni mediji pozvali su građane da se odazovu na izbore u velikom broju, predstavljajući to kao odgovor na izraelske vojne prijetnje i napore Zapada da uguše Iran gospodarskim i financijskim sankcijama.

Glasujući, stanovništvo će "dati pljusku hegemonijskim silama" i pokazati svoju odlučnost da se odupre neprijatelju", poručio je vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei.

Odziv na izbore kreće se obično između 50 i 70 posto. Na zadnjim izborima 2008. iznosio je 55,4 posto, po službenim podacima. U nedostatku pouzdanih ispitivanja, nekoliko iranskih dužnosnika kazalo je kako očekuju odziv veći od 60 posto.

Šef policije, general Esmail Moghadam izrazio je uvjerenost da će izbori proći u miru, bez ikakvih incidenata ili oporbenih prosvjeda.

Rezultati izbora trebali bi biti poznati za dva do tri dana.

(Hina) xzt yzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙