FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb u najvećem GIS projektu u EU

Autor: mbuj
ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - U povodu privođenja kraju projekta Europske unije BRISEIDE, kojim Zagreb dobiva mogućnost korištenja kvalitetnoga multidisciplinarnog informacijskog sustava te završnog simpozija koji se održava u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić primio je danas direktora tog projekta Raffaelea de Amicisa i direktora tvrtke "Geofoto" Zvonka Biljeckog, izvijestio je grad Zagreb.

Na sastanku u Gradskoj upravi gosti su gradonačelniku Bandiću predstavili BRISEIDE, najveći europski projekt u Geografskom informacijskom sustavu (GIS), vrijedan osam milijuna eura, koji obuhvaća 15 europskih institucija i na kojemu se radilo 30 mjeseci. Zagreb njime dobiva mogućnost korištenja kvalitetnoga multidisciplinarnog informacijskog sustava.

Na sastanku su razgovarali o još jednom europskom projektu - "Interoperable Smart City services through Open Platform for urban Ecosystems" (i-SCOPE), vrijednom oko deset milijuna eura, koji se upravo provodi, a prijavljen je i odobren u sklopu ICT Policy Support Programme CIP programa.

Projekt se provodi radi 3D modela grada s prikazom disperzije sunčeve energije na krovištima zgrada kako bi se točno procijenile mogućnosti uporabe sunčeve energije u zgradama te korištenje 3D modela za izradu karte buke.

Partneri u projektu su 24 grada i ugledne institucije iz Europske unije, među kojima su grad Zagreb i "Geofoto". Oba projekta u cijelosti financira Europska unija, navodi na internetskim stranicama grad Zagreb.

Geografski informacijski sustav (GIS) jest informacijski sustav koji služi za digitalni prikaz i analizu geografskih objekata i zbivanja nad njima.

GIS integrira prostorne i druge vrste podataka unutar poznate strukture baze podataka i pruža programske alate i funkcije koji se mogu rabiti u obradi i prikazivanju geografskih objekata. Većina GIS-ova su grafički orijentirani s mogućnostima prikaza i dizajniranja raznih formi, od karata, snimaka i 3D prikaza do grafova, histograma i rezultata statističkih istraživanja, stoji na internetskoj stranici tvrtke "Geofoto".

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙