FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neuspjela misija ICRC-a i SARC-a u Homsu

Autor: vkla
DAMASK, 28. veljače 2012. (Hina/AFP) - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i Sirijski arapski Crveni polumjesec (SARC) će, nakon neuspjele evakuacije zapadnih novinara iz opkoljenog Homsa, razmotriti stanje i odlučiti kako bi dalje mogli djelovati, prenosi u utorak AFP.

"Napravit ćemo procjenu situacije i vidjeti kako možemo dalje djelovati", priopćio je glasnogovornik ICRC-a u Damasku Saleh Dabbakeh. Na upit da li će u srijedu krenuti u novu misiju u Homs odgovorio je da "ne vjeruje".

Predsjednik SARC-a Abdel Rahmane Attar je kazao da su novinari, blokirani u pobunjeničkoj četvrti Baba Amr u Homsu, "trebali biti razumniji i prihvati evakuaciju u njihovom aranžmanu", ističući da SARC u potpunosti surađuje s ICRC-om.

Nije mogao potvrditi da li su strani novinari još uvijek u Baba Amru, jer ih dobrovoljci SARC-a nisu sreli. Smatra mogućim da je ranjeni fotoreporter Paul Conroy izvučen iz Homsa i da je prešao u Libanon, kako je pisao i Le Figaro i potvrdilo više izvora, ali misli da to nije slučaj s ranjenom novinarkom Edith Bouvier.

Izrazio je žaljenje što je vjerski vođa u Baba Amru s kojim se pregovaralo odbio susret SARC-a s ranjenim novinarima.

ICRC je također potvrdio da su pregovori u četvrtu Baba Amr prekinuti i da se ekipa vratila s terena, ističući da je stanje tamo vrlo napeto.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙