FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dr.Ninčević: na području Kaštelanskog zaljeva nije povećan broj djece oboljele od raka

Autor: pgas
SPLIT, 25. veljače 2012. (Hina) - Vodstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije službeno je opovrgnulo informacije da je u Kaštelanskome zaljevu broj djece oboljele od raka u posljednjih deset godina bio veći nego u drugim područjima Hrvatske.

Po najnovijim podatcima tog zavoda, na području cijele Splitsko-dalmatinske županije od 1999. do 2009. godine od raka je oboljelo 249 djece u dobi do 19 godina, a na području Kaštelanskog zaljeva (Trogir, Kaštela,Solin,Split) 152 djece.

U istom je razdoblju u Hrvatskoj od raka oboljelo 2229 djece u dobi do 19 godina, izjavila je za Hinu ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije epidemiologinja dr. Jasna Ninčević.

"Na području Splitsko-dalmatinske županije na 100.000 djece u dobi do 19 godina njih 21 je oboljelo od karcinoma, a u Hrvatskoj je prosječno na 100.000 djece u dobi do 19 godina njih 18,7 oboljelo od karcinoma", rekla je dr. Ninčević.

Po njezinim riječima, najviše je djece oboljele od karcinoma u Hrvatskoj na području Zagreba, gdje je na 100.000 djece u dobi do 19 godina njih 22,8 oboljelo od te bolesti. Kako je rekla, u razdoblju od 1999. do 2009. na području u Kaštelanskog zaljevau od raka je oboljelo 152 djece u dobi do 19 godina.

Vijećnik u kaštelanskome Gradskom vijeću i bivši ravnatelj splitskoga KBC-a Mihovil Biočić nedavno je izjavio da na području Kaštela, Solina i Splita u posljednih deset godina otkriveno oko 130 karcinoma u djece, a u istom razdoblju u Hrvatskoj je, po njegovim riječima, 260 oboljele djece od karcinoma.

Doktorica Ninčević je rekla da je dr. Biočić krivo interpretirao podatke jer je naveo da je u Hrvatskoj u posljednjih deset godina od karcinoma oboljelo 260 djece, a ne 2229.

"Takva Biočićeva izjava zvučala je zastrašujuće jer je ona značila da je u Kaštelanskome zaljevu broj oboljele djece od karcinoma mnogo veći nego što je to prosjek u Hrvatskoj, a to nije točno", rekla je dr. Ninčević.

Također je ustvrdila kako nisu točni ni podatci koje iznosi dr. Biočić, a po kojima, za razliku od Splitsko-dalmatinske županije, na području Dubrovačko-neretvanske županije u posljednjih deset godina nema djece oboljele od raka. U dubrovačkoj bolnici uopće nema onkološkog odjela za djecu oboljelu od malignih bolesti te se u njoj ona i ne prijavljuju, nego ih evidentiraju druge zdravstvene ustanove u koje ta djeca iz Dubrovačko-neretvanske županije odlaze na liječenje, objasnila je dr. Ninčević.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙