FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

BRUXELLES

Gospodarstvo u eurozoni će ove godine ući u recesiju smanjenjem BDP-a za 0,3 posto, dok će na razini svih 27 zemalja EU-a gospodarstvo stagnirati, objavila je u četvrtak Europska komisija. Komisija je smanjila svoje procjene rasta u odnosu na studeni prošle godine, kada je za ovu godinu prognozirala rast od 0,5 posto u eurozoni, a za EU u cjelini rast od 0,6 posto. Neočekivani zastoj u gospodarskom oporavku s kraja 2011. godine trebao bi se nastaviti u prva dva tromjesječja 2012. godine. Umjereni rast se predviđa u drugoj polovici godine, navodi EK. Komisija je u četvrtak objavila privremene gospodarske prognoze za svih 27 zemalja članica. Prema tim projekcijama, negativni gospodarski rast imat će devet zemalja članica, u jednoj zemlji će stagnirati, a 17 će ih imati pozitivni rast. Najviši rast predviđa se Poljskoj, 2,5 posto, Litvi 2,3 posto i Latviji 2,1 posto. Najgore je stanje u Grčkoj gdje će se gospodarstvo dodatno smanjiti za 4,4 posto, slijedi Portugal s negativnim rastom od 3,3 posto.

BUENOS AIRES

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez proglasila je dvodnevnu žalost zbog nesreće prigradskog vlaka u Buenos Airesu u kojoj je poginulo 50 osoba, a prema zadnjim podacima hitne medicinske službe broj ozlijeđenih narastao je na 703, prenose u četvrtak argentinski mediji. Vlak na liniji od zapadnog predgrađa Buenos Airesa prema središtu prevozio je oko 2.000 putnika u srijedu kada je bez kočenja uletio u postaju Once i udario u odbojnik, pokazale su snimke nadzornih kamera. "Zbog tragične nesreće na željezničkoj postaji Once proglašava se dvodnevna nacionalna žalost", stoji u ukazu koji je potpisala predsjednica Fernandez, a prenosi dnevni list Clarin. Vlasti su objavile da je broj poginulih s 49 porastao na 50 u tragediji u glavnome gradu Argentine, jer je jedna osoba podlegla zadobivenim ozljedama, pišu dnevnici u internetskom izdanju. Ravnatelj hitne medicinske službe Alberto Crescenti rekao je da je broj ozlijeđenih porastao na 703.

BEČ

Jačanjem mira, sigurnosti, stabilnosti i dijaloga među 56 država članica OESS-a ostvaruju se ciljevi OESS-a, naglašeno je na 11. redovitom zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koje je počelo u četvrtak u bečkom Hofburgu. Susret parlamentaraca iz 56 država članica OESS-a važan je događaj zbog mogućnosti rasprave i dogovora o budućem radu, kazao je predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a, Grk Petros Efthymiou dodavši da dolazi iz zemlje koja je pod pritiskom i da ljudi jako trpe te da je "recept OESS-a poštovanje i izgradnja povjerenja". Naglasio je ulogu parlamentaraca u izgradnji stabilnosti, sigurnosti i mira u svijetu te suzbijanju eskalacija i svekolikih oblika napetosti. Predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer posebno je istaknula ulogu i doprinos OESS-a u izgradnji demokratskih procesa i vrijednosti u državama na zapadnom Balkanu. Spomenula je kao uspješan primjer nedavno zatvoren Ured OESS-a u Zagrebu. Svi govornici u raspravi naglasili su važnu ulogu parlamentaraca u međunarodnom životu, izgradnji demokracije i posebice nadziranju provedbe izbora.

PRIŠTINA/BEOGRAD

Kosovski premijer Hashim Thaci ustvrdio je za prištinski dnevnik na albanskome "Express" od četvrtka da će Srbija danas, najnovijim sporazumom u dijalogu s Prištinom, koji se očekuje tijekom dana u Bruxellesu, praktički prihvatiti neovisnost Kosova. Ovu izjavu domaćoj javnosti prinijeli su i svi drugi prištinski mediji. Kosovski premijer izrazio je uvjerenost da će u četvrtak u Bruxellesu biti postignut sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, nazvavši pritom Rezoluciju 1244 VS UN-a, kojom se regulira međunarodna civilna i sigurnosna prisutnost na Kosovu pod okriljem UN-a, "mrtvim dokumentom". "Novim sporazumom, koji će danas biti postignut u Bruxellesu, Srbija će prihvatiti neovisnost Kosova. Ona prihvaća Deklaraciju o neovisnosti Kosova, dok je Rezolucija 1244 VS UN-a bila mrtva i ostaje mrtva", ustvrdio je Thaci za "Express".

SARAJEVO

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić i hrvatski veleposlanik u BiH Tonči Staničić konstatirali su u četvrtak kako bi dvije države trebale pojačati međusobnu suradnju kako skori ulazak Hrvatske u EU ne bi doveo u pitanje međusobnu robnu razmjenu o kojoj su obje zemlje uvelike ovisne, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Tijekom sastanka održanog u Sarajevu ministar Hadžić je informirao veleposlanika Staničića o mjerama koje BiH poduzima kako bi spremna dočekala ulazak Hrvatske u EU poput gradnje graničnih prijelaza sukladno standardima koji vrijede u EU. Ministar Hadžić je istaknuo potrebu intenziviranja kontakata na razini nadležnih ministarstava kako bi se što prije zajednički riješilo pitanje spojne točke na cestovnom Koridoru Vc, izgradnji Jadransko-jonske autoceste i slobodnog pristupa BiH otvorenom moru.

KABUL

Trećeg dana protuameričkih prosvjeda i nereda zbog spaljivanja primjeraka Kurana, jedan je afganistanski vojnik otvorio u četvrtak vatru na snage NATO-a i ubio dvojicu pripadnika međunarodnih snaga, javljaju agencije. Iz afganistanskih novinskih izvora se doznaje da je do incidenta došlo na istoku zemlje, u provinciji Nangarhar. Ne navodi se iz koje su zemlje ubijeni pripadnici međunarodnih snaga. U četvrtak su također poginula tri prosvjednika, čime se broj poginulih među Afganistancima popeo na dvanaest. Nereda je bilo i na sjeveru zemlje gdje je oko 400 prosvjednika zasulo kamenjem vojnu bazu pod zapovjedništvom norveškog kontigenta, a planuli su i neki automobili.

TEHERAN

Predizborna kampanja za iranske parlamantarne izbore, koja će trajati sedam dana, započela je u četvrtak, objavila je službena novinska agencija IRNA. Očekuje se da će rezultati izbora potvrditi popularnost klerikalne garniture koja se opire pritiscima Zapada zbog razvoja nuklearnog programa. Na izborima, koji će se održati 2. ožujka, suočit će se klerikalni i politički konzervativci. Sljedbenici vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, koji oštro kritiziraju gospodarsku politiku predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, mogli bi osvojiti većinu u trenutku kad međunarodne sankcije protiv Teherana zbog razvoja nuklearnog programa urušavaju životni standard prosječnog Iranca. Radi se o prvim izborima na nacionalnoj razini od 2009. kada je za predsjednika ponovno izabran Ahmadinedžad čije je pobjeda osporavana i izazvala je osam mjeseci napetosti u zemlji i čvrsti odgovor države.

LJUBLJANA

Slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) naveo je u četvrtak da najnovije prognoze Europske komisije o blagoj recesiji u gospodarstvima eurozone te očekivanom padu slovenskog BDP-a od 0,1 posto u 2012. za slovensku vladu nisu iznenađenje. Prognoza po kojoj će Slovenija ove godine zabilježiti pad BDP-a od 0,1 posto nije iznenađujuća, a i sami ocjenjujemo da će rezultati biti slabiji nego u 2011. godini, naveo je u priopćenju za javnost UMAR. UMAR je sredinom siječnja objavio očekivanje da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 0,2 posto, ali uz upozorenje da postoje veliki rizici smanjivanja i pada gospodarske aktivnosti. Europska komisija u srijedu je objavila prognozu prema kojoj u eurozoni u 2012. godini treba računati s padom BDP-a od 0,3 posto. To je znatno slabije od zadnje prognoze Europske komisije iz studenog prošle godine kad se gospodarstvima država eurozone prognozirao skroman rast od 0,5 posto.

ZAGREB

Kanal katarske satelitske televizijske mreže Al Džazira na engleskom jeziku, proglašen je u četvrtak kanalom godine na ovogodišnjoj dodjeli Royal Television Society Awards (RTS), za izvještavanje o Arapskom proljeću, priopćili su RTS i Al Džazira. RTS je vodeći britanski forum za televiziju i srodne medije čija je prestižna nagrada ustanovljena 1927.. Godine 1966. dobiva kraljevsku titulu, a od 1997. njegov je pokrovitelj princ Charles. "U godini kojom je dominiralo Arapsko proljeće, ovaj se kanal nametnuo kao ključan kod gledatelja za razumijevanje priče u nastajanju", stoji u obrazloženju žirija sastavljenog od medijskih profesionalaca. Također se ocijenjuje da je ova godina, s obzirom na impresivno praćenje događaja diljem svijeta, "trenutak proboja" za Al Džaziru koja je potukla oštru konkurenciju, uključujući BBC i Sky News. Kanal na engleskom jeziku dobio je također priznanje i za inovativnu primjenu društvenih medija.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙