FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: Sabor izmjenama zakona ispravlja administrativne greške

Autor: dber
ZAGREB, 22. veljače 2012.(Hina) - Zastupnici vladajućih - SDP-a, HNS-a, HSU-a, te HDSSB-a, pozdravili su danas izmjene zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jer se, kako su naveli, njima ispravljaju stare nepravde i greške, dok zastupnici HDZ-a ocjenjuju da je pravi razlog izmjena zakona administrativno smanjenje broja nezaposlenih.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uvodno je rekao kako je u HZZO-u danas više od 339.000 nezaposlenih, među kojima je preko 30 posto mlađih od 29 godina od kojih mnogi nikad nisu radili. "Danas dobar dio mladih obrazujemo za Zavod za zapošljavanje, što nije dobro", dodao je naglašavajući kako im je cilj to promijeniti.

Ministar Mrsić podsjetio je da je zbog neusklađenosti s izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju vezanima uz strože uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, iz vida ispuštena velika grupa žena koje su zbog birokratske greške izgubile pravo na naknadu na Zavodu dok su ispunjavale uvjete za mirovinu.

"Novim izmjenama zakona želimo da te žene dobiju zasluženu naknadu na Zavodu dok ispune uvjete za mirovinu", kazao je ministar Mrsić.

Upravo to je i razlog zbog kojeg će, kako je rekao zastupnik Boro Grubišić, HDSSB najvjerojatnije podržati taj prijedlog izmjena zakona.

Istodobno, upozorava i da bilo koja vlada nastoji prikazati stopu nezaposlenosti što manjom. "Možete ju zvati anketnom, administrativnom ili ne znam kakvom stopom, ali činjenica je da je nezaposlenost glavni problem u Hrvatskoj. Vrišteći problem", ocijenio je Grubišić.

"Da li taj zakonski prijedlog priprema terena za administrativno smanjene broja nezaposlenih?", pitali su iz Hrvatskih laburista- stranke rada, a iz HDZ-a smatraju da je upravo to prava smisao i svrha zakona.

Đuru Popijača (HDZ) smeta i to što se mijenja struktura upravnog vijeća Zavoda na, kako kaže, uštrb sindikata i poslodavaca, a u korist vlade.

Gordana Sobol (SDP) je uputila kritiku na račun bivše vlade u kojoj su, kazala je, ignorirali i odbijali riješiti problem žena koje nisu mogle ostvariti pravo na naknadu u HZZO-u, iako su za njega znali. "Rekli su mi da znaju za problem, ali da novaca nema", navela je Sobol.

Ministar Mrsić rekao je kako mu je žao što Popijač, kao bivši ministar, nije priznao vlastitu grešku i ispričao se ženama kojima je nanesena nepravda. Na njegovu tvrdnju kako se brojka nezaposlenih ranije mistificirala, Popijač je odgovorio da to nije točno.

"Da ste željeli do kraja ispraviti nepravdu prema ženama, mogli ste to učiniti retrokativno", kazala je Ana Lovrin.

Silvano Hrelja (HSU) poručio je pak da će one koje žele, naknadu štete moći zatražiti sudskim putem i da će im u tome pomoći.

Hrvatski sabor je za večeras završio zasjedanje.

(Hina) xbdj ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙