FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki vrhovni sud razmatra politiku upisa na sveučilište

Autor: bcav
WASHINGTON, 21. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki Vrhovni sud objavio je u utorak da će razmotriti žalbu studentice na politiku upisa na sveučilište koja potiče rasnu raznolikost studenata i tako ponovno staviti na dnevni red osjetljivo društveno pitanje o kojem je već raspravljao prije devet godina.

Sud je prihvatio saslušati žalbu bijele studentice Abigail Fischer kojoj je 2008. odbijen upis na Sveučilište Teksas u Austinu. Ona je dovela u pitanje politiku upisa tvrdeći da je diskriminirana na temelju svoje rase, čime su joj prekršena ustavna i građanska prava.

Njezin odvjetnik pozvao je Vrhovni sud da ponovno razmotri svoju presudu iz 2003., kada je potvrdio da zahtjev za različitom studentskom populacijom opravdava rasu kao jedan od čimbenika koji omogućuje manjinama da se upišu na javna sveučilišta i koledže.

Očekuje se da će argumente "za" i "protiv" sud saslušati u listopadu, a presudu donijeti početkom iduće godine. Bit će to jedan od najznačajnijih slučajeva u 2012. i 2013. godini.

Federalni sudac i žalbeni sud potvrdili su politiku upisa koju je Sveučilište Teksas usvojilo 2005. Vrhovni sud pristao je ponovno razmotriti njihove odluke.

Teksas odobrava upis najboljim studentima, onima koji su bili među deset posto najboljih učenika u državnim gimnazijama. Fischer se nije kvalificirala po tom kriteriju te je svrstana u skupinu kandidata u kojoj je rasa jedan od uvjeta upisa, uz rezultat prijemnog ispita, rad za opće dobro i radno iskustvo.

Fischer u tužbi tvrdi da je po ocjenama bila daleko bolja od brojnih manjinskih studenata, ali je izgubila zbog sustava bodovanja u kojem je rasa jedan od uvjeta upisa, kako bi se postigla veća rasna raznolikost studentske populacije.

Njezin odvjetnik Bert Rein u žalbi tvrdi da su u tome slučaju ustavna pitanja "od ključne važnosti", s čime se ne slažu u upravi sveučilišta.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙