FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija žrtvama bombardiranja Dresdena 1945.

Autor: rtom
DRESDEN, 13. veljače 2012. (Hina/AFP) - Nekoliko tisuća Nijemaca u ponedjeljak je u Dresdenu odalo počast za 25.000 žrtava savezničkog bombardiranja toga grada 1945. godine i prosvjedovalo je protiv okupljanja neonacista koji su željeli instrumentalizirati tu godišnjicu.

Navečer je 13.000 osoba oformilo ljudski lanac u središtu grada kako bi reklo "ne" krajnjoj desnici, objavila je policija, a gradonačelnik Dresdena Dirk Hilbert rekao je da je okupljanje "jasna poruka protiv nacionalsocijalizma, rasizma i nasilja".

Nešto ranije održan je marš protiv krajnje desnice i nacizma i položeno je cvijeće na groblju Heide gdje je pokopano 25.000 žrtava trodnevnog angloameričkog bombardiranja.

Za godišnjicu je bilo mobilizirano 4.500 policajaca i nije bilo sukoba između 1.600 neonacista i nekih pet do šest tisuća antifašista.

Zadnjih godina krajnja desnica nastoji instrumentalizirati godišnjicu strašnog bombardiranja Dresdena zapaljivim bombama od 13. do 15. veljače 1945., a zadnje dvije godine suprotstavljaju im se antifašisti.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙