FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mario Lovrinov novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Novi predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK je Mario Lovrinov iz zadarskog Cromarisa, priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore nakon današnje sjednice tog udruženja.

U priopćenju se prenosi kako je tom prilikom ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio kako je ribarstvo važan segment poljoprivrede odnosno ukupnog gospodarstva.

"Sređivanje odnosa u ribarstvu iziskuje rješavanje problema od primarnog dijela, odnosno ulova ribe do prerade i plasiranja ribe na tržište", istaknuo je i naglasio kako svaki segment poljoprivrede treba unaprijediti kako bi se ostvarili planirani ciljevi, a taj sektor postao generator ekonomskog i društvenog razvoja.

Ubrzo ulazimo na veliko tržište EU koje ima specifična tržišna pravila te do tog trenutka moramo provesti sve potrebne prilagodbe, kazao je Jakovina.

Istaknuo je da će se sve naslijeđene obveze iz prošle godine izvršiti te da u buduće neće biti lažnih obećanja. Probleme treba rješavati unutar institucija pri čemu strukovne udruge imaju veliku važnost. Iznos potpora se neće smanjivati, ali će se uvesti nova pravila raspodjele uz puno veću kontrolu njihova trošenja, kazao je Jakovina.

U priopćenju HGK se prenosi i kako je pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić ustvrdio da je stvorena loša percepcija tog ministarstva među poljoprivrednicima, ribarima, ali i široj javnosti što se mora hitno promijeniti konstruktivnim potezima usmjerenim na razvoj agrara, ribarstva te ostalih djelatnosti u nadležnosti te institucije.

"Situacija u ribarstvu je loša te se razvojni pomaci mogu očekivati u sljedećoj godini. U ribarskom sektoru proizvođači se međusobno sukobljavaju braneći isključivo interese svoje uže struke. Riblji resursi u Jadranu su ograničeni i treba ih čuvati u skladu s načelima održive ekonomije", rekao je Kučić te upozorio na veliku važnost zadruga i udruga proizvođača koji trebaju postati glavni instrumenti dobivanja financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU kada Hrvatska postane članica.

U priopćenju HGK se također prenosi kako je Kučić naglasio kako u idućem razdoblju valja uz ostalo ublažavati negativne posljedice na ribarsku djelatnost kao što je povećavanje cijene pogonskog goriva.

(Hina) xpp/xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙