FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Iran: od savezništva do neprijateljstva

Autor: nbar
PARIZ, 20. veljače 2012. (Hina/AFP) - Napetosti između Izraela i Irana ponovno su se pojačale posljednjih tjedana, a Izrael spominje i mogućnost bombardiranja kako bi na taj način paralizirao kontroverzni nuklearni program Irana.

Donosimo pregled odnosa između dvije zemlje, koji nije uvijek bio tako konfliktan:

- od 1948. do 1979: U doba vladavine šaha Reze Pahlavija, odnosi između Izraela i Irana su bili vrlo dobri. Izrael je u Teheranu imao veliku diplomatsku misiju, i uvozio, u zamjenu za oružje, tehnologiju i poljoprivredne proizvode, oko 40 posto nafte iz Irana. U Iranu je u to doba živjela i najveća židovska zajednica na Bliskom istoku, koja je brojala oko 50.000 članova.

- 1979.: S uspostavljanjem Islamske republike, Iran prekida sve službene odnose s Izraelom, zemljom koju ne priznaje. Izrael postaje "okupator" Jeruzalema ili "neprijatelj" koji vrši "genocid" nad Palestincima. Dvije zemlje ipak održavaju neslužbene gospodarske odnose.

Pod utjecajem iranske revolucije, rađa se Islamski džihad, prva integristička palestinska organizacija koja je krenula u oružanu borbu i koja se zalagala za uništenje Države Izrael. Iran je postao najveći financijer Islamskog Džihada.

- od 1980-1988.: Tijekom iransko-iračkog rata, Izrael je Teheranu isporučio oko 1.500 raketa, a ta je prodaja otkrivena u okviru afere oko američke prodaje oružja Iranu (Irangate).

- lipanj 1982.: Izrael vrši invaziju na Libanon, službeno kako bi prestali napadi PLO-a iz te zemlje. Čuvari iranske revolucije stvaraju libanonski šiitski Hezbolah, koji postaje glavni stup otpora protiv izraelske okupacije južnog Libanona.

- prosinac 1989.: Washington otkriva da Izrael kupuje iransku naftu, za 36 milijuna dolara, transakcija čiji je cilj bio olakšati oslobađanje izraelskih vojnika i američkih taoca, koje su u Libanonu držale proiranske skupine.

- ožujak 1992. i srpanj 1994.: Izrael optužuje Iran za dva atentata u Buenos Airesu: jedan izvršen na izraelsko veleposlanstvo (22 poginulih, 200 ranjenih) i drugi na Argentinsku židovsku zajednicu (85 poginulih, 300 ranjenih).

- rujan 1993.: Iran je jedna od rijetkih zemalja koja odbija dogovore iz Osla između Izraela i PLO-a.

- srpanj 2000.: Izrael ocjenjuje da će Iran do 2005. imati mogućnost razvijanja nuklearnog oružja te da će u roku od deset godina moći proizvesti atomske bombe s raketama koje su u stanju stići do Izraela.

- kraj 2003., Teheran izjavljuje da će Izrael "sam sebi iskopati grob" ako napadne iranska nuklearna postrojenja.

- kolovoz 2005.: Novi iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad otvoreno poziva na to da se Država Izrael "izbriše s karte svijeta". On je u više navrata ponavljao izjave pune mrženje prema Izraelu i Židovima, ocjenjujući da je holokaust samo "mit".

- siječanj/veljača 2012.: Izrael prijeti Iranu bombardiranjem, dok Washington i američki saveznici pojačavaju sankcije protiv Irana.

(Hina) xnab ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙