FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB/MOSKVA - Ruski premijer i predsjednički kandidat Vladimir Putin najavio je novi razvoj ruskih oružanih snaga "bez presedana" jer smatra daje to neophodno s obzirom na politiku SAD-a i NATO-a. "Nećemo moći jačati naše međunarodne pozicije, razvijati gospodarstvo, demokraciju, ako ne budemo u stanju zaštiti Rusiju. Ako ne procijenimo rizike mogućih sukoba, ne osiguramo vojno-tehnološku neovisnost i ne pripremimo odgovarajući vojni odgovor kao krajnju mjeru reakcije na određene izazove", napisao je Putin u svom članku objavljenom u ponedjeljak u provladinom dnevniku Rosijskaja Gazeta. "Ovo vrijeme zahtijeva odlučne korake u svrhu jačanja sustva zračne i svemirske obrane. Na to nas potiče politika SAD-a i NATO-a po pitanju proturaketnog štita", istaknuo je. "Mi smo usvojili i ostvarujemo programe razvitka oružanih snaga bez presedana i modernizacije vojne industrije Rusije", napisao je Putin dodajući da će uza tu svrhu u idućem desetljeću biti izdvojeno 23 bilijuna rubalja (oko 4,5 bilijuna kuna). U članku pod naslovom "Biti snažan: jamstvo za sigurnost Rusije", Putin je ocijenio da je vjerojatnost globalnog rata nuklearnih sila jednih protiv drugih mala, jer bi to značilo kraj civilizacije. Ruske oružane snage dobit će više od 400 modernih interkontinentalnih balističkih raketa, 20 podmornica, 50 brodova, 100 satelita, 600 zrakoplova, uključujući one pete generacije, 2300 tenkova i 17.000 modernih vozila u idućih 10 godina, najavio je Putin.

SEATTLE - Četiri osobe poginule su u dvije odvojene lavine u američkoj državi Washingtonu u nedjelju, ali je osmero drugih za koje se strahovalo pronađeno živo, objavile su mjesne vlasti. Troje skijaša poginulo je kada se lavina obrušila na zimovalište Stevens Pass u Kaskadskom gorju, objavila je glasnogovornica mjesnog šerifa Cindi West. Međutim, osmero drugih, koji su se smatrali nestalima pod snijegom, pronađeno je živo i neozlijeđeno, dodala je. U nepovezanom incidentu, jedan je daskaš na snijegu poginuo u lavini na skijalištu Alpentalu. On je daskao izvan predviđenih staza i prema izjavama očevidaca sam je pokrenuo lavinu koja ga je povukla niz padinu i u ponor. Lavine u planinama Washingtona potaknule su obilne snježne oborine proteklih dana, odnosno 75 do 90 centimetara novonapadalog snijega.

BUDIMPEŠTA - Mađarsku svaki mjesec napusti prosječno stotinu liječnika koji odlaze na rad u inozemstvo, prenosi mađarska novinska agencija MTI pisanje dnevnog lista Nepszabadsaga. Istraživanje je pokazalo da, s druge strane, manje od stotinu stranih liječnika tijekom jedne godine pokušava nostrificirati svoju diplomu u Mađarskoj kako bi radili u toj zemlji. Prema tim podacima, trećina mađarskih liječnika ne odradi ni dana u Mađarskoj nakon što stekne diplomu nego odmah odlaze u inozemstvo. Istraživanje je pokazalo i da je broj osoba koje diplomiraju na medicinskim fakultetima u Mađarskoj manji u odnosu na broj liječnika koji se u istom razdoblju umirove ili napuste tu profesiju iz drugih razloga. Broj liječnika u Mađarskoj između 2006. i 2010. smanjio se u toj zemlji za četiri tisuće, navodi se u istraživanju. Autor istraživanja profesor Peter Balasz sa sveučilišta Semmelweis upozorava da će uz zadržavanje tih trendova u Mađarskoj vrlo brzo izbiti kriza u mađarskom zdravstvenom sustavu.

TOKIO - Japanski car Akihito napustio je u ponedjeljak odjel intenzivne njege bolnice u Tokiju, nakon operacije kojom mu je u subotu ugrađena srčana premosnica, objavila je carska palača. Car Akihito (78) operiran je zbog sužavanja dviju arterija. Operacija koju se predvodili kirurzi sveučilišnih bolnica Tokija i Juntenda, trajala je gotovo četiri sata. Novinska agencija Jiji objavila je kako bi po mišljenju liječnika, mogao bi napustiti bolnicu u sljedeća dva tjedna. Tijekom careva oporavka, njegov stariji sin prestolonasljednik Naruhito pruzima službene dužnosti cara.

SARAJEVO - Policija u Tuzli uspjela je identificirati pet osoba koje su u razdoblju od travnja 2011. godine do veljače ove godine izvršile više provalnih krađa u katoličkoj kapeli svetog Ante u naselju Bukinje, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije. Posljednja provala u kapelu zabilježena je krajem prošlog tjedna, a policija je tragajući za počiniteljima ispitala više osoba te je kaznenom obradom utvrđeno kako je u tome sudjelovao jedan malodobnik, rođen 1995. godine, te još četiri punoljetne osobe, poznate policiji po sličnim kaznenim djelima. Kapela sv. Ante u naselju Bukinje oskvrnuta je već nekoliko puta, a tuzlanski županijski odbor HDZ BiH nedavno je oštro upozorio na tu činjenicu. "Cijeli slučaj nadilazi uobičajeni lopovluk jer se u sedamnaestoj provali i nije imalo nešto vrijedno ukrasti. No s obzirom na pobacane križeve i razderani misal, što je klasično skrnavljenje, sve upućuje na nakanu počitelja da uvrijedi, ponizi i zastraši vjernike i svećenike", stajalište je tuzlanskog ogranka HDZ BiH uz poruku kako je to ujedno i poniženje za cjelokupnu vlast u Tuzli koja ne poduzima ništa kako bi se takvi napadi zaustavili.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙