FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni susret galebara prvi put u Hrvatskoj

Autor: mbuj
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Međunarodni susret galebara (11th International Gull Meeting, IGM) u organizaciji Udruge BIOM počeo je danas u Zagrebu, a okupio je sve zainteresirane za istraživanje galebova, bilo na stručnoj ili znanstvenoj razini, priopćio je danas organizator.

Navodi kako će na skupu koji se održava do 20. veljače, i to prvi put u Hrvatskoj, 40-ak sudionika iz Europe poslušati 20 predavanja te otići na dva izleta na odlagalište otpada na Jakuševcu. Naime, ističe udruga BIOM, u zimskim mjesecima gradska su smetišta galebovima bitan izvor hrane, a Jakuševec je među najvećima u ovom dijelu Europe.

U subotu je planiran izlet na smetište na kojem će se samo promatrati galebovi, bilježiti različite vrste galebova i drugih ptica te bilježiti prstenovane ptice. U nedjelju je planiran izlet na kojem će se galebovi loviti topovskim mrežama i prstenovati, a prikupljat će se i uzorci za potrebe istraživanja ptičje gripe.

Galebovi se na tom odlagalištu otpada prstenuju već nekoliko godina, a prikupljeni su zanimljivi i korisni podatci o njihovim kretanjima u Europi, navodi BIOM.

Dodaje kako se međunarodni susreti o galebovima održavaju od 1996. godine. Prvi je održan u Njemačkoj, a u sljedećih 16 godina održao se deset puta, svaki put u drugoj zemlji.

Galebovi, iako naizgled nezanimljiva skupina ptica, u novije su vrijeme sve interesantniji mnogim zaljubljenicima u ptice. Neki od razloga su njihova brojnost i izazovnost za određivanje vrsta, bliskost s ljudima te rasprostranjenost. U novije vrijeme sve je veći njihov utjecaj i na svagdanji život u gradovima, a kod nas je primjer Poreč, gdje se vlasti neuspješno bore protiv galebova koji se gnijezde na hotelima i balkonima, navodi u priopćenju organizator 11. međunarodnog susreta galebara - udruga BIOM, koja djeluje od 2006. radi istraživanja i zaštite prirode, ponajprije divljih ptica i njihovih staništa.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙