FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro istaknuti geolog akademik Vladimir Majer

Autor: agrb
ZAGREB, 6. veljače 2012. (Hina) - Akademik Vladimir Majer, istaknuti geolog, petrolog i mineralog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za prirodne znanosti, preminuo je 90. godini u Zagrebu, izvijestio je danas HAZU.

Akademik Majer, koji je preminuo u subotu, bio je jedan od vodećih petrologa na našim područjima, zaslužan za otkrića novih minerala i stijena, najbolji poznavalac problematike ofiolita i jedan od vodećih istraživača tih stijena u Europi, ističe se u obavijesti HAZU-a.

Rodio se u Sisku 14. rujna 1922. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1940. je studirao rudarstvo na Rudarskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu, kasnije i kemiju na Tehničkom fakultetu mineralogiju i petrologiju na zagrebačkom PMF-u. Doktorirao je 1955. na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i habilitirao 1958. Bio je asistent te docent iz petrografije i mineralogije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Skopju.

Za vrijeme boravka u Skopju bio je i šef mineraloško-petrografskog odjela Geološkog zavoda, a po povratku u Zagreb, 1960. izabran je za izvanrednog profesora iz petrologije i mineralogije na tadašnjem Tehnološkom fakultetu. Od 1964. do umirovljenja radio je kao redovni profesor u Zavodu za mineralogiju, petrologiju i ekonomsku geologiju Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta.

Majer je obnašao brojne dužnosti na tom fakultetu, a aktivan je bio i u HAZU, Razredu za prirodne znanosti te Akademijinom Predsjedništvu.

Značajan je njegov rad na petrološkim istraživanjima na prostorima Hrvatske, Bosne, Srbije i Makedonije, a objavio je i oko stotinu znanstvenih radova o mineralima, sedimentnim, metamorfnim i magmatskim stijenama, ofiolitima i o spilit-keratofirnom magmatizmu.

Svoja istraživanja sintetizirao je u nekoliko svojih radova na kongresima, simpozijima i drugim skupovima i predstavio na najuglednijim sveučilištima Europe.

Bio je predsjednik Hrvatskog geološkog društva, predsjednik Makedonskog geološkog društva, predsjednik i potpredsjednik Jugoslavenkog nacionalnog komiteta za IGCP-UNESCO (Međunarodni program geološke korelacije).

Posljednji ispraćaj akademika Vladimira Mayera bit će u srijedu, 8. veljače, u 13.50 sati na zagrebačkom Krematoriju.

(Hina) xpp/xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙