FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Motors s rekordnom dobiti u 2011.

Autor: mkuz
DETROIT, 16. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Američki proizvođač automobila General Motors ostvario je rekordnu dobit u 2011. ali i ogromne gubitke u europskom poslovanju.

Kompanija je u prošloj godini ostvarila dobit od 7,6 milijardi dolara, što je 62 posto više nego u 2010.

U europskom poslovanju zabilježila je pak gubitak od 700 milijuna dolara, te od 100 milijuna dolara u Južnoj Americi.

GM je prije samo dvije godine balansirao na rubu stečaja da bi u prošloj godini prodao više od devet milijuna vozila, 7,6 posto više nego u 2010.

Velik dio tog rasta ostvaren je na tržištu Sjeverne Amerike, gdje je GM-ova dobit u 2011. više nego utrostručena i iznosila je 7,19 milijardi dolara.

Poduzeće je najavilo da će 47.500 radnika koliko ih zapošljava širom svijeta isplatiti 7.000 dolara bonusa, u odnosu s 4.300 dolara koliko je isplaćeno godinu dana ranije.

U 2008. kompanija je podnijela zahtjev za zaštitom od vjerovnika i dobila 50 milijardi dolara pomoći od američke vlade, koja je sada vlasnik 32 posto udjela u tvrtci.

Financijski direktor General Motorsa Dan Ammann kazao je: "Svi iza scene naporno rade kako bi se pojednostavilo poslovanje i smanjili troškovi u cijeloj organizaciji kako bi se povećale margine na svim našim tržištima, a Europa i Južna Amerika ponovo poslovale u plusu".

Nije htio otkriti znači li to ukidanje radnih mjesta.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙