FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestleovi prošlogodišnji rezultati nadmašili očekivanja

Autor: mpuk
ŽENEVA, 16. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Švicarski prehrambeni div Nestle uspio je neutralizirati utjecaj jačanja domaće valute i solidno povećati neto dobit u 2011. zahvaljujući neočekivano snažnom rastu organske prodaje.

Kompanija sa sjedištem u Veveyu izvijestila je da joj se neto dobit u prošloj godini povećala za osam posto, na 9,5 milijardi švicarskih franaka (10,35 milijardi dolara) ukoliko se iz usporedbe izuzme prodaja oftalmološke kompanije Alcon. Prošlogodišnja prodaja te kompanije povećala je dobit Nestlea u 2010. na 34,2 milijarde švicarskih franaka (35,8 milijarde dolara).

U prošloj je godini Nestle ostvario organski rast, koji ne uključuje utjecaj akvizicija i valutnih tečajeva, u visini 7,5 posto, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali da će iznositi oko sedam posto, s obzirom na snažne oscilacije na tržištima, rast cijena sirovina i jaki franak.

U Nestleu navode da nastavljaju snažno rasti u svim regijama svijeta, za pet posto u Europi, 6,4 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, te za 13,1 posto u Aziji, Oceaniji i Africi.

Ukupni su prihodi Nestlea u prošloj godini ipak smanjeni na 83,6 milijardi franaka (91,11 milijarde dolara), s gotovo 110 milijardi franaka u godini ranije. Taj pad uglavnom je povezan s promjenama valutnih tečajeva i utjecajem prodaje imovine i bio je nešto manji nego što se očekivalo budući da je švicarska središnja banka intervenirala na tržištu u pokušaju da zaustavi rast franka, što je poduprlo Nestleove ukupne prihode u posljednjih nekoliko mjeseci prošle godine.

U tekućoj će godini organski rast vjerojatno biti nešto slabiji, ali još uvijek u ciljanom rasponu između pet i šest posto, navode u Nestleu.

"Prošla je godina bila izazovna a ne očekujemo ni da će 2012. biti lakša", rekao je izvršni direktor Paul Bulcke.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙