FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga A. Milinovića "Kalvarija bosanskohercegovačkih Hrvata"

Autor: mkov
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Knjiga Ante Milinovića "Kalvarija bosansko-hercegovačkih Hrvata" objavila je zagrebačka Udruga "Bosansko-hercegovački Hrvati".

"Bosansko-hercegovački Hrvati su se tijekom dva minula desetljeća nadali da će suradnja s Bošnjacima procvjetati u duhu istine i pravde", piše autor u prologu knjige i dodaje kako su umjesto toga bili zatrpani lavinom podvala, lažnih optužaba i gomilom krivotvorina o svim segmentima svoga identiteta.

Milinović ocjenjuje kako je cilj propagandnih krivotvorina i optužaba bio nijekanje činjenica i nastojanje da se ponizi hrvatski narod, kako bi se odrekao svojih povijesnih prava i nacionalnih interesa.

Autor ističe kako analizira prave uzroke pogubnih razmjera stradalničke kalvarije na tri najvažnija historiografska područje te napominje kako u knjizi piše o nacionalnom identitetu bosanskih Hrvata, njihovoj petstoljetnoj ratnoj kalvariji te strahotama demografskoga uništenja.

Knjiga "Kalvarija bosansko-hercegovačkih Hrvata" (431 str.) podijeljena na tri poglavlja u kojima autor piše o povijesno-etničkom identitetu Hrvata u BiH, dugotrajnom i višestoljetnom stradanju te demografskoj kalvariji bosanskohercegovačkih Hrvata.

Na kraju knjige uz slikovne priloge objavljen je indeks kratica i literature za bilješke u tekstu.

Povjesničar i publicist Ante Milinović rođen je u Bosanskom Novom. Autor je više radova iz povijesti Pounja.

(Hina) xmkov ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙