FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papoulias osudio "uvrede" njemačkog ministra

Autor: bcav
ATENA, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Grčki predsjednik Karolos Papoulias optužio je u srijedu njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea da je uvrijedio grčki narod, ukazujući tako na rastući bijes javnosti gotovo svakodnevnim lekcijama Berlina oko teškog stanja grčkoga gospodarstva.

Vidno ljutiti Papoulias osudio je Schaeubleovu izjavu da bi Grčka mogla bankrotirati, a napao je i kritičare u Nizozemskoj i Finskoj.

"Ne mogu prihvatiti da gospodim Schaeuble vrijeđa moju zemlju", rekao je Papoulias, 82-godišnji veteran grčke borbe protiv nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata.

"Tko je on da vrijeđa Grčku? Tko su Nizozemci? Tko su Finci?", rekao je predsjednik u govoru u ministarstvu obrane.

Ti su komentari neuobičajeni oštri za Papouliasa koji se obično ne uključuje u dnevne političke rasprave. Gnjev zbog oštrog njemačkog stava što Grčka nije uspjela ispuniti ciljeve za dobivanje pomoći EU-a i MMF-a proteklih je mjeseci poprimio široke razmjere.

Prosvjednici su prošloga tjedna zapalili njemačku zastavu, a jedne novine objavile montiranu fotografiju njemačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi.

Kako se strpljenje EU-a prema grčkim političarima bliži kritičnoj točki, Schaeuble je posljednjih dana iznio niz kritičkih primjerbi na račun Atene.

On je Grčku usporedio s "rupom bez dna", a u ponedjeljak je rekao da je eurozona danas pripremljenija za prevladavanje grčke krize nego prije dvije godine.

Schaeuble je također izjavio da će eurozona učiniti sve da spriječi bankrot Grčke koji prijeti potpunim kaosom, ako Atena ne osigura pomoć EU-a i MMF-a prije otplate 14,5 milijardi eura duga idućega mjeseca.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙