FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grupa Ingra s gubitkom od 89,6 milijuna kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Grupa Ingra u prošloj je godini zabilježila brži pad prihoda od rashoda te neto gubitak od 89,6 milijuna kuna, što je 1,1 posto manji gubitak nego godinu prije, pokazuje privremeno, nerevidirano izvješće koje je ta građevinska tvrtka objavila na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi grupe u 2011. iznosili su 255,7 milijuna kuna, što je 16,4 posto manje nego 2010. godine, dok su ukupni rashodi smanjeni za 12,9 posto, na 345,3 milijuna kuna.

Poslovni prihodi grupe Ingra u prošloj su godini iznosili 207,5 milijuna kuna, što je pad za 17 posto u odnosu na godinu prije, dok su poslovni rashodi smanjeni za 19,8 posto, na 237,7 milijuna kuna.

Uprava Ingre navodi kako su poslovni prihodi grupe pali uglavnom zbog sporije realizacije radova u Iraku i niže realizacije dvije dionice autocesta u Hrvatskoj (na jednoj su u tijeku radovi na arheološkim iskopinama, a na drugoj je investitor u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa), dok ostali započeti i ugovoreni projekti teku u skladu s ugovorenom dinamikom izvođenja radova.

Uprava u izvješću navodi i kako je operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) smanjen za 32 posto, na 30 milijuna kuna.

Ističu i kako je udjel prihoda s inozemnog tržišta ostao na istoj razini kao i godinu prije.

Među osnovnim značajkama prošle godine iz Uprave ističu kako je, nakon uspješno zaključena dva ugovora na dva tradicionalna inozemna tržišta u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura, započela realizacija jednog projekta, a na drugom su otpočele projektantske aktivnosti.

Navode i kako su potpisani sporazumi o poslovnoj suradnji s tvrtkama Mašinoimport, Interaktiva i Bonatti, izvršena primopredaja objekata Luka Stora i Luka Marsa u Alžiru te hidroelektrane Lešće i dionice Ravča-Ploče 1 do čvora Vrgorac na autocesti Zagreb-Split-Dubrovnik, a prodaja stambeno-poslovnih prostora na objektu Dvori Lapad nadmašila očekivanja s obzirom na situaciju na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Po podacima iz izvješća, neto dug Ingre krajem prošle godine iznosio je 976 milijuna kuna i u odnosu na godinu prije smanjen je za 13,6 milijuna kuna.

Zbog poremećaja na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, Ingra nije uspjela provesti planirano restrukturiranje duga do kraja 2011. Međutim, Uprava vjeruje da će ubrzo uspjeti realizirati jedno od nekoliko rješenja na kojima intenzivno radi, navodi se u izvješću Uprave.

Ingra je u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi izvijestila i o novim poslovima, o zaključenju četiri nova ugovora vrijedna ukupno 70,8 milijuna kuna.

Ingra je, kako se navodi, zaključilo dva ugovora za izgradnju državnih cesta u Bjelovarsko-bilogorskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ugovor za izgradnju podravskog Y, dionici Vrbovec-Bjelovar, trasa i čvor Farkaševac, te ugovor za izgradnju dionice Sredanci-granica BIH, na autocesti A-5.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙