FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatskoj hitno treba institut za tekstil, a tekstilcima proizvodnja za državu

Autor: tmis
ZAGREB, 15. veljače 2012. (Hina) - Za očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta u hrvatskoj tekstilnoj industriji, po uzoru na europske zemlje, hitno treba institut za tekstil, odjeću, kožu i obuću koji će u suradnji s konzorcijom vodećih domaćih tekstilnih tvrtki i uz podršku države uz ostalo provoditi i program "Formula 5000" čija je osnovna zadaća usmjeriti domaće tekstilce u namjensku proizvodnju za državne institucije i ministarstva.

Istaknuo je to dekan zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Darko Ujević predstavljajući danas Program poboljšanja stanja u tekstilnoj, odjevnoj i obućarskoj industriji s projekcijom otvaranja novih radnih mjesta ( Formula 5000).

Na predstavljanju bili bili i predstavnici nekoliko domaćih vodećih tekstilnih tvrtki te bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je dao podršku programu.

Cilj tog programa, koji je sastavio TTF u suradnji s nekoliko tekstilnih tvrtki (Varteks, Čateks, Kotka i drugi) je sačuvati postojećih pet tisuća i/ili možda i otvoriti isto toliko novih radnih mjesta u toj industriji te time zaustaviti njezin pad zabilježen u zadnjih nekoliko godina.

Program će se dostaviti u resorno ministarstvo i Vladu bez čije podrške neće biti uspješan s obzirom da je njegov temelj omogućiti domaćim tekstilcima, obućarima i kožarima da namjenski proizvode za državu i njene potrebe (od odora i tehničkog tekstila do zaštite odjeće i drugog).

Takva praksa postoji i u brojnim europskim državama poput Portugala, Njemačke, Španjolske i drugih, koje su time u općoj 'poplavi' jeftine radne snage i proizvodnje u Aziji te uvoza uspjele sačuvati svoje tekstilne i srodne industrije te radna mjesta.

Program ne traži velika ulaganja jer na TTF-u već postoji kadrovska i druga infrastruktura, poput znanstveno-istraživačkih laboratorija u koje je uloženo 3,5 milijuna eura, a slično imaju i velike domaće tvrtke koje su itetako zainteresirane za takav program, istaknuo je Ujević.

S obzirom na predviđanja da će se u hrvatskoj tekstilnoj i kožarsko-obućarskoj industriji ove godine broj radnih mjesta smanjiti za daljnjih šest tisuća, Ujević smatra i da taj program ne smije čekati 'ni dana' te da s njim treba odmah krenuti.

Na predstavljanju se čulo i da je u zadnjih 20 godina u tekstilnoj i kožarsko-obućarskoj industriji u Hrvatskoj izgubljeno između 120 i 130 tisuća radnih mjesta, jer ih je 1991. bilo oko 160 tisuća, a krajem 2011. oko 30 tisuća.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙