FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) -

Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada u ovoj godini planira smanjenje deficita središnje države za 5,3 milijarde kuna ili 1,6 postotnih bodova BDP-a, i to uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto. Vladine mjere i smjernice za izradu proračuna, koje su usvojene na današnjoj sjednici Vlade, predviđaju smanjenje rashoda državnog proračuna za 4,6 milijarde kuna, tako da bi rashodi proračuna iznosili 117,6 milijardi kuna, prihodi bi bili 108 milijardi kuna, a deficit državnog proračuna 9,6 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Podiže se opća stopa PDV-a s 23 na 25 posto, a na pojedine proizvode (ulja, masti, dječja hrana, opskrba vodom) primjenjivala bi se stopa od 10 posto. Ukupni godišnji efekt bio bi povećanje prihoda od oko 2,5 milijardi kuna. Smanjuje se stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje s 15 posto na 13 posto, a povećava neoporezivi dio plaće i mijenjaju porezni razredi. Iznos osnovnog osobnog odbitka povećava se sa 1.800 na 2.200 kuna, mijenjaju se porezni razredi, a stope poreza ostaju iste (12, 25 i 40 posto). Pokretači rasta moraju biti izvoz roba i nove investicije, rekao je premijer Zoran Milanović naglasivši da je izlazak iz krize moguć jedino uz gospodarski rast koji će otvarati nova radna mjesta. Vlada u godini u kojoj su u cijeloj Europi vrlo nepovoljne okolnosti očekuje gospodarski rast od 0,8 posto, a 'tajna uspjeha' je u rastu državnih investicija, u ovoj godini planira se rast investicija od 7,4 posto.

ZAGREB - Makroekonomisti pozdravljaju predanost Vlade fiskalnoj konsolidaciji, vidljivoj iz Prijedloga mjera i smjernicama za izradu proračuna za 2012. godinu usvojenog na današnjoj sjednici Vlade, no napominju da se o smanjenju rashoda u tome dokumentu tek načelno govori, a upozoravaju i na negativne aspekte većeg oporezivanja viših dohodaka. Pozdravljam smanjenje rashodovne strane proračuna, do kojeg dolazi po prvi put otkad je izbila gospodarska kriza u 2008. godini, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Dodaje da za detaljniju ocjenu o rashodovnoj strani treba vidjeti kako Vlada namjerava smanjiti troškove zaposlenika i subvencije poljoprivredi i HŽ-u. Napominje i da kod prihodovne strane postoje realni rizici da se predviđena stopa gospodarskog rasta od 0,8 posto ne ispuni. Izmjene u poreznom sustavu, ponajprije povećanje PDV-a na 25 posto, ocjenjuje racionalnim odabirom. Pozitivno je što Vlada smanjuje proračunske rashode te planira spustiti proračunski manjak ispod tri posto BDP-a, smatra i Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raifeisenbank Austria.

ZAGREB - Vizija hrvatske tekstilne i obućarske industrije temelji se na njenom stalnom tehnološkom napretku, kadrovskom i organizacijskom restrukturiranju, daljnjoj specijalizaciji i tržišno konkurentnoj proizvodnji, istaknuto je na 5. znanstveno-stručnom savjetovanju Tekstilna industrija i gospodarstvo u organizaciji zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Dekan tog fakulteta Darko Ujević istaknuo je kako povezivanje znanosti i znanja može dati novi zamah hrvatskom gospodarstvu te najavio da će sredinom veljače predstaviti projekt pod nazivom "Formula pet tisuća". Riječ je o pilot-projektu kojim bi se zaposlilo pet tisuća ljudi u tekstilnoj branši. U tekstilnoj i obućarskoj industriji radi 30.399 osoba, što čini 14,33 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji Hrvatske. One sudjeluju sa 7,66 posto u ukupnom izvozu i sa 6,8 posto u ukupnom uvozu.

RIJEKA - Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podupiru dogovor koji je u vezi crikveničkog Jadrana d.d. u stečaju postignut u Ministarstvu financija i pozivaju sve radnike da pristanu na brisanje njihovih hipoteka s nekretnina poduzeća te tako omoguće izradu stečajnog plana, kazale su danas na konferenciji za novinare predstavnice tih sindikata. Pozvale su sve radnike vjerovnike da daju brisovna očitovanja u vezi razlučnih prava, navodeći da su njihove tražbine u cijelosti priznate u stečaju i razvrstane u prvi viši isplatni red te da su neupitne i da će se rješavati u daljnjem tijeku stečaja. Rok za izradu stečajnog plana je 16. travnja ove godine. Država će poduprijeti izradu stečajnog plana prema kojem će se svi razlučni vjerovnici odreći prava na odvojeno namirenje, a svoje tražbine pretvoriti u dioničarske uloge, dok će država svojom imovinom u Turističkom naselju Kačjak i autokampu Selce sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala. Jadran raspolaže s 2567 postelja u čvrstim objektima i još 1680 smještajnih jedinica u kampovima.

ZAGREB - Turistička kompanija Uniline, nakon okončanja početnih pregovora, danas započinje due diligence Generalturista, čime ulazi u projekt potencijalnog preuzimanja te tvrtke, izvijestili su danas iz Unilinea. Navode kako je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Unilinea jednoglasno odlučeno kako će ova tvrtka, nakon okončanih početnih pregovora, započeti sve radnje vezano uz eventualno preuzimanje Generalturista. Uniline će ovih dana, napominje se, započeti detaljnu procjenu komercijalnog, financijskog i pravnog aspekta radi što boljeg uvida u poslovanje Generalturista prije konačne finalizacije preuzimanja. Generalturist je najstarija putnička agencije u Hrvatskoj, osnovana još 1923. godine, a po pisanju medija suočena je financijskim problemima.

ZAGREB - Brodovi koji plove na linijama između hrvatskih i talijanskih luka, a na čije plovidbene redove suglasnost daje Agencija za obalni linijski pomorski promet, ostvarili su u 2011. godini rekordan promet i putnika i vozila, nadmašivši ostvarenja iz 2010. za 9,5 posto u broju putnika i 5,3 posto u broju vozila. Prošle je godine preko Jadrana prevezeno ukupno 622.343 putnika i 86.420 vozila, izvijestili su danas iz te agencije. Najveći dio prometa ostvarili su nacionalni brodar Jadrolinija, na relacijama Split-Ancona, Zadar-Ancona i Dubrovnik-Bari, te panamska tvrtka Blue Line International na liniji Split-Ancona. Jadrolinija je ukupno prevezla 275.238 putnika i 49.494 vozila, što je za čak 22,8 posto putnika i 12,7 posto vozila više nego 2010.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je trgovanje nešto intenzivnije nego jučer, a u najvećem fokusu investitora su dionice HT-a, Adrisa i Croatia osiguranja. Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,39 posto, na 1.730 bodova, a Crobex10 0,53 posto, na 972 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5,2 milijuna kuna. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 2,5 milijuna kuna. Pritom joj cijena stagnira na 240,75 kuna. Slijedi dionica Croatia osiguranja, s 1,05 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 6,16 posto, na 4.470 kuna. Tijekom jutra cijena joj je oscilirala između 4.205 i 4.599 kuna. Znatnije se trguje i dionicama Adrisa. Pritom je redovnom dionicom Adrisa ostvareno 504.000 kuna prometa a cijena joj stagnira na 233 kune, dok je povlaštenom dionicom te tvrtke protrgovano 293.000 kuna, a cijena joj je skočila 1,78 posto, na 221 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,05 posto, a prema švicarskom franku za 0,17 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,566238 kuna, a franka 6,269151 kunu. Istodobno kuna je ojačala prema američkom dolaru za 1,40 posto te prema britanskoj funti za 0,65 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,751606 kuna, a funta 9,031079 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙