FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanska vlada traži od tv-voditeljica da nose marame

Autor: akoz
KABUL, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Zahtjev afganistanske vlade da televizijske voditeljice maramama pokrivaju glavu i koriste manje šminke razljutio je novinare u utorak koji su rekli da je to dokaz da vlasti očekuju da će talibani ponovo uzeti dio vlasti.

U pismu poslanom medijima ministarstvo kulture i informiranja je reklo da je dobilo pritužbe od članova parlamenta i obitelji da voditeljice ne poštuju etičke normative islamske kulture.

"Sve voditeljice trebaju izbjegavati pretjeranu šminku i moraju pokrivati glavu maramom", rekao je telefonom agenciji Reuters ministar Sajed Makdom i dodao da se to odnosi na državne i privatne televizijske postaje.

Odredba ministarstva iznenadila je neke afganistanske medije te izazvala nagađanja da se njome treba dojmiti talibane ugađajući njihovim ultra-konzervativnim stajalištima.

"Pošto smo na početku ozbiljnih mirovnih pregovora i pregovora o pomirbi vlada želi pokazati da je poput talibana", rekla je Zarguna Rošan, koja je bila radijska novinarka deset godina prije no što je organizacija za razvoj medija Nai. Nai, koji također prati poštivanje slobode medija, procjenjuje da je u Afganistanu oko 120 televizijskih voditeljica.

Izvršni direktor Nai-a Abdul Mudžib Kalvatgar je rekao da vlada pojačava pritisak posljednjih godina kako bi ograničila sadržaj i "držala javnost dalje od činjenica koje joj trebaju". "Zabrinuti smo, bojimo se da je ovaj pritisak početak ograničavanja medija a to je zbog talibana. Oni im oslobađaju put", rekao je.

Afganistanski dužnosnici i dužnosnici SAD-a nastoje s islamistima svrgnutim prije godinu dana dogovoriti mir kako bi osigurali stabilnost nakon što strane postrojbe napuste Afganistan, no pregovori su još uvijek u vrlo osjetljivoj fazi.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙