FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boris Šprem primio poljskog veleposlanika Wieslawa Tarku

Autor: vmrs
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u utorak u nastupni posjet poljskog veleposlanika Wieslawa Tarku s kojim je razgovarao o poljskim iskustvima nakon ulaska Poljske u Europsku uniju, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora i poljski veleposlanik bili su suglasni u pogledu bilateralnih odnosa koje su ocijenili izvrsnima, osim na području gospodarstva, gdje ipak postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa te povećanjem investicija i robne razmjene. Poljski je veleposlanik potvrdio da postoji interes poslovnih ljudi iz Poljske za ulaganjem u Hrvatsku, tim više što su gospodarstva dviju država komplementarna.

Predsjednik Sabora zahvalio je veleposlaniku na snažnom doprinosu Poljske hrvatskom ulasku u Europsku uniju. Veleposlanik Tarka izrazio je uvjerenje da u Poljskoj neće biti problema s ratifikacijom hrvatskog Ugovora o pristupanju, te je najavio da će Poljska Hrvatskoj i dalje pružati potporu na putu prema EU-u. Izrazio je želju za nastavkom parlamentarne suradnje i interes za suradnjom na lokalnoj razini jer će se suradnja prema njegovim riječima, posebice u okviru europskih fondova, u velikoj mjeri preseliti na tu razinu. Predsjednik Sabora potvrdio je da će i u ovom sazivu parlamenta biti osnovana skupina hrvatsko-poljskog prijateljstva.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o poljskim iskustvima iz članstva u Europskoj uniji, posebice na području poljoprivrede i brodogradnje. Poljski je veleposlanik istaknuo da Europska unija omogućuje modernizaciju poljoprivrede i promjenu njezine strukture. Suprotno raširenoj predodžbi, u Poljskoj je svega sedam posto stanovništva zaposleno u poljoprivredi, a proizvodnja je jedan od glavnih razloga što se Poljska nije suočila s recesijom, kazao je veleposlanik Tarka u razgovoru sa Špremom.

(Hina) xvm/xpp ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙