FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pakistanski premijer optužen za nepoštivanje suda

Autor: sdje
ISLAMABAD, 13. veljače 2012. (Hina/Reuter) - Pakistanski vrhovni sud podignuo je u ponedjeljak optužnicu za nepoštivanje suda protiv premijera Jusufa Raze Gilanija jer je odbio ponovno otvoriti istragu o korupciji protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija.

Ako bude proglašen krivim, Gilani bi se morao povući s vlasti i mogao bi biti osuđen na šest mjeseci kazne zatvora.

Gilaniju se stavlja na teret to što je pakistanska vlada odbila nalog suda da od Švicarske zatraži ponovno otvaranje istrage o korupciji protiv Zardarija, koji je i predsjednik Gilanijeve stranke.

Premijerovi odvjetnici pokušali su još 19. siječnja, tijekom istražnog postupka i prvog očitovanja pred sudom, izbjeći podizanje optužnice tvrdeći da Zardari, kao predsjednik, uživa imunitet od kaznenog progona, međutim, sudsko vijeće je to odbacilo.

Ako Gilani bude osuđen, njegov odlazak s dužnosti premijera ne bi nužno značio i pad vlade, budući da vladajuća koalicija ima dovoljno zastupnika da izabere njegovog zamjenika, napominje Reuters. Ali bi dugi sudski postupak mogao oslabiti vladu, produbiti krizu u državi i ugroziti izglede vladajuće Pakistanske narodne stranke na sljedećim izborima koji se očekuju do 2013. godi

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙