FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JAR izdaje nove novčanice s likom Mandele

Autor: mhaj
PRETORIA/ZAGREB , 11. veljače 2012. (Hina) - Južnoafrička Republika namjerava izdati nove novčanice na kojima će se nalaziti slika prvoga crnog predsjednika te države - Nelsona Mandele.

Danas 93-godišnji Mandela, iz zatvora je pušten na današnji dan, 11. veljače 1990. nakon što je iz rešetaka proveo 27 godina.

Predsjednik države Jacob Zuma izjavio je kako uvođenje novih novčanica s Mandelinim likom predstavlja "skromnu gestu", kojom mu narod Južnoafričke Republike želi izraziti duboku zahvalnost, prenosi BBC.

Mandela je 1993. dobio Nobelovu nagradu za mir za borbu protiv apartheida, a sljedeće je godine izabran za predsjednika države.

U govoru održanom u središnjoj banci u Pretoriji, aktualni predsjednik Zuma, Mandelino puštanje iz zatvora nazvao je "početkom novoga razdoblja nade".

"Ovom skromnom gestom želimo izraziti duboku zahvalnost naroda Južnoafričke Republike, životu koji je ovaj čovjek proveo u službi naroda svoje zemlje te u ime čovječanstva općenito", rekao je Zuma.

Još nije objavljeno kada će se nove novčanice južnoafričke valute randa pustiti u opticaj, no zna se da je njihova izrada već počela.

(Hina) xmh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙