FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bevanda zadovoljan ministrima, na redu proračun

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. veljače 2012.(Hina) - Predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u petak kako je zadovoljan ministarskim timom s kojim će raditi iduće dvije i pol godine, te je istaknuo kako je uvjeren da kod svih ministara postoji puna spremnost na suradnju i ispunjavanje postavljenih zadaća.

Bevanda je ovo kazao nakon sastanka novog sastava vijeća ministara, kojega je ranije tijekom dana potvrdio zastupnički dom parlamenta BiH okončavši tako krizu izvršne vlasti koja je trajala gotovo petnaest mjeseci.

Kako je pojasnio Bevanda, dogovorene su pojedinosti primopredaje vlasti, mogući načini rješavanja problema vezanih za usvajanje proračuna kao i globalni fiskalni okvir do 2014. godine.

"Svi će dati maksimalni doprinos da bismo riješili probleme pred nama", ustvrdio je Bevanda, dodajući kako je uvjeren u uspješno rješavanje i svih drugih pitanja, a posebice onih vezanih za nastavak procesa europskih integracija.

Dosadašnji predsjednik vijeća ministara Nikola Špirić, koji će u novom mandatu biti ministar financija, najavio je ubrzane korake kako bi se rješio problem s proračunom koji je doveo i do blokiranja isplate siječanjskih plaća svim državnim službenicima.

"Institucije se moraju deblokirati", kazao je Špirić, pojašnjavajući kako će na tome intenzivno raditi u iduća tri dana.

Na hitno rješavanje problema s proračunom, koji je doveo u pitanje i otplatu inozemnih dugova, odmah po imenovanju novo su vijeće ministara pozvali Ured visokog predstavnika (OHR), američko veleposlanstvo ali i britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Novo vijeće ministara treba poduzeti hitne mjere u cilju promoviranja gospodarskog rasta i stimuliranja zapošljavanja da bi zemlja napravila pomak u pravcu ka EU i NATO. OHR danas podsjeća novo vijeće ministara, kao i izvršna i zakonodavna tijela na drugim razinama vlasti, na njihovu obvezu da podržavaju i provode mirovni sporazum te naglašava kako će zajedno sa izabranim dužnosnicima raditi na tome da se osigura njegova puna provedba", stoji u priopćenju iz OHR-a.

I veleposlanstvo SAD je pozdravljajući imenovanje vijeća ministara upozorilo kako se BiH se suočava s ozbiljnim političkim, gospodarskim i socijalnim izazovima.

"Nadamo da će novo vijeće ministara ponuditi ozbiljno, produktivno vodstvo, ostavljajući po strani osobe razlike u korist općeg interesa", stoju u priopćenju uz poziv da se hitno rješi pitanje državnog proračuna.

Britansko veleposlanstvo u Sarajevu objavilo je pak izjavu ministra Haguea u kojoj on tvrdi kako je izbor novog vijeća ministara BiH pokazatelj da se kompromisom mogu stvoriti uvjeti za pozitivne promjene te poziva da se na sličan način rješi i pitanje proračuna.

"Sada je ključno da nova vlada brzo iskoristi ovaj pomak i da radi u interesu svih ljudi u Bosni i Hercegovini", izjavio j britanski šef diplomacije.

Proračun BiH je blokiran jer se predsjedništvo BiH, vijeće ministara i državni parlament tijekom 2011. godine nisu uspjeli dogovoriti o tome koliki bi on trebao biti.

Usvojena je načelna odluka o njegovu usvajanju za 2011. godinu no bez točnog iznosa, a prijepori o tome se nastavljaju.

Dok se to ne riješi, odluka o proračunu ne može biti objavljena u "Službenom listu" a bez toga nema zakonske osnove za isplate iz državne riznice.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙