FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić i diplomati Britanije, Azerbajdžana, Makedonije, Čilea

Autor: kgab
ZAGREB, 10. veljače 2012. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno je primila u petak otpravnika poslova britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Christophera Hodgea i veleposlanike Azerbajdžana, Makedonije i Čilea s kojima je razgovarala o bilateralnim odnosima, priopćio je MVEP.

Pusić i Hodge izrazili su zadovoljstvo pozitivnim ishodom nedavno provedenog referenduma o članstvu RH u Europskoj uniji. Ministrica je pritom istaknula da hrvatska vlada ostaje predana nastavku provedbe svih reformi i preostalih obveza, kako bi zemlja spremna dočekala članstvo u Uniji 1. srpnja 2013. U tom kontekstu ukratko je predstavila buduću koordinaciju europskih poslova unutar državne uprave koju će voditi Uprava za europske poslove MVEP-a. Izrazila je nadu i u što skoriju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u britanskom parlamentu.

Također je izrazila zadovoljstvo spremnošću Velike Britanije da dodatno intenzivira pomoć Hrvatskoj u raznim EU pitanjima tijekom njezina promatračkog statusa na sastancima zemalja članica Unije, kao i spremnošću za jačanjem međusobne suradnje ministarstava vanjskih poslova dviju zemalja. U tom kontekstu bilo je govora o nastavku školovanja na europskim studijima u Velikoj Britaniji, kao i suradnji u pogledu organizacije obuke o EU pitanjima za hrvatske državne službenike.

Bilo je riječi i o ovogodišnjim planiranim posjetima britanskog ministra za Europu Davida Lidingtona Zagrebu, te Pusić Londonu.

Tijekom sastanka s azerbajdžanskim veleposlanikom Kamilom Kasijevom Pusić je izrazila zadovoljstvo otvaranjem veleposlanstva Azerbajdžana u Hrvatskoj prošle godine rekavši da je to korisno za jačanje bilateralne suradnje. Kasijev je istaknuo da Azerbajdžan posebnu pozornost pridaje upravo suradnji sa zemljama jugoistočne Europe, a u tom kontekstu Hrvatsku vidi kao važnog partnera.

Također se razgovaralo o uzajamnim ulaganjima hrvatskih i azerbajdžanskih poduzetnika na tržištima dviju zemalja. U tom smislu, potencijali daljnje gospodarske suradnje posebno su istaknuti u energetskom sektoru, industriji nafte i plina, infrastrukturnim projektima, poljoprivredi i brodogradnji. U sklopu sektora turizma dodatno je istaknuta prednost moguće obostrane liberalizacije viznog režima u razdoblju iduće turističke sezone.

Kasijev je zahvalio RH na kontinuiranoj potpori koju pruža Azerbajdžanu kao članica NATO-a, te potpori teritorijalnom integritetu zemlje.

U razgovorima Pusić i makedonskog veleposlanika Danča Markovskog bilateralni odnosi su ocijenjeni kao prijateljski i u stalnom usponu, a krajem ožujka bit će obilježena i 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa. Također je izraženo zadovoljstvo dinamičnom suradnjom koja se odvija u okviru Američko-jadranske povelje te brojnih regionalnih inicijativa i foruma. Ministrica je istaknula da RH podupire što skorije dobivanje datuma početka pregovora Makedonije s EU-om, te ulazak Makedonije u članstvo NATO-a, jer je to važno i za stabilnost regije.

Markovski je zahvalio RH na pomoći i iskustvima koja su dosad pružena Makedoniji na putu prema euroatlantskim integracija, te izrazio nadu u nastavak dobre suradnje. Također je izrazio zadovoljstvo položajem makedonske manjine u RH, te podsjetio kako je proteklih nekoliko godina ostvaren dodatni napredak u pogledu mogućnosti školovanja na makedonskom jeziku u osnovnim školama, a krajem 2008. pokrenut je i lektorat za makedonski jezik na riječkom Filozofskom fakultetu.

Sugovornici su se složili kako postoje potencijali za daljnja poboljšanja u području gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene, posebice imajući u vidu činjenicu da na makedonskom tržištu djeluje preko 70 hrvatskih tvrtki. S makedonske strane predloženo je osnivanje međuvladinog tijela za gospodarsku suradnju.

Pusić je primila u petak i veleposlanika Čilea Germana Orlanda Ibarru Morana. Imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska nadomak punopravnog članstva u Europskoj uniji, te da je Čile potpisnik Ugovora o političkom i trgovinskog pridruživanju i suradnji s Europskom unijom, ministrica Pusić i veleposlanik Ibarra složili su se kako će prilagodba cjelokupne suradnje između dviju zemalja u ovim novim okvirima pridonijeti i daljnjem razvoju bilateralnih odnosa. Temelj za još jaču suradnju čini i hrvatska zajednica u Čileu, gdje prema procjenama živi oko 200 tisuća osoba hrvatskog podrijetla.

Obje strane istaknule su važnost gospodarske diplomacije u svrhu intenziviranja ekonomske suradnje. Ministrica je pozdravila u tom smislu daljnja uspješna ulaganja čileanske strane na hrvatskom tržištu, posebice u sektoru turizma. Istaknula je također da je Čile na mnogo načina zanimljiv za Hrvatsku, ponajprije iz perspektive obrazovnog sustava, privatno-javnog partnerstva, ekonomskih modela te provedenih reformi kao iskoristivog iskustva za Hrvatsku.

(Hina) xpp/xkga ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙